Politistii bacauani au tratat ziua de 8 Martie din perspectiva violentei domestice. Fenomenul face parte din categoria dramelor tacute, a celor consumate intre peretii casei, indurate si uneori nemarturisite. Politistii din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii si Politiei de Proximitate spun ca in ultimii ani, din ce in ce mai multe femei indraznesc sa rupa tacerea, sa spuna drama prin care trec si sa ceara ajutor. „Subiectul este dur si delicat in acelasi timp, pentru ca femeile abuzate, in proportie de peste 75 la suta, refuza sa faca publica drama lor. Prefera sa taca, sa indure si sa spere ca abuzurile vor inceta. Statistica spune ca pentru fiecare caz raportat sau descoperit, exista alte trei cazuri de violenta asupra femeii, care ramin necunoscute celor care ar fi capabili sa intervina”, a spus subinspector Narcisa Butnaru, purtator de cuvint la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau.
O alta atitudine
In vederea cresterii gradului de informare a victimelor acestui fenomen, Inspectoratul de Politie Judetean Bacau a lansat campania de prevenire a violentei domestice intitulata „Viata poate fi traita si altfel”, care isi propune constientizarea si schimbarea atitudinii populatiei cu privire la violenta domestica prin promovarea unui comportament preventiv si responsabil. De Ziua Internationala a Femeii, politistii din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii si Politiei de Proximitate, au fost alaturi de doamnele si domnisoarele din municipiul Bacau, in Arena Mall si Promenada Mall, ocazie cu care pe linga traditionalele flori, au impartit si pliante cu recomandari preventive referitoare la combaterea violentei domestice.
Ajutor de urgenta
Daca violenta s-a produs, politistii le recomanda femeilor sa mearga la Serviciul medico-legal in maxim 48 de ore de la producerea agresiunii pentru constatarea acesteia si eliberarea unui certificat medico-legal. Pentru ca Politia sa va poata apara de repetarea violentelor, este necesar va victima sa depuna plingere. Femeile care se simt in continuare in pericol, vor fi indrumate spre adapostul cel mai apropiat. Acolo, victimele violentei domestice pot beneficia alaturi de copii, de cazare pe o perioada determinata, masa, asistenta psihologica, medicala si chiar de asistenta juridica in instanta. In cursul urmaririi penale sau a judecatii, instanta, la cererea victimei sau din oficiu, ori de cite ori exista probe sau indicii temeinice ca un membru de familie a savirsit un act de violenta cauzator de suferinte fizice sau psihice asupra unui alt membru, poate dispune in mod provizoriu masura interzicerii agresorului de a reveni in locuinta familiei.
Lasă un răspuns