Scopul declarat este aplicarea sistemelor administrative eficiente pentru gestionarea fondurilor europene.
Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) se reorganizează – aşa cum ne-am informat, deja, cititorii – şi devine Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Scopul acestei rebrenduiri – susţin oficialii Agenţiei – este îmbunătățirea capacității instituționale în vederea implementării Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, în paralel cu finalizarea actualului Program (PNDR 2007 – 2013). Dar oficialii Agenţiei au ţinut să explice în mai multe amănunte acest proces.
Noul nume al Agenției arată că aceasta nu mai are ca responsabilitate gestiunea proiectelor în domeniul pescuitului, odată cu finalizarea aplicăriii Programului SAPARD, dar înglobează totalitatea atribuțiilor și activităților pe care Agenția le va derula în noua perioadă de programare. Esenţialul este, însă, că reorganizarea nu va afecta cu nimic derularea corectă a fondurilor europene gestionate în acest moment de Agenție. „Noua agenţie – se arată în Ordonanţa de Guvern care stă la baza reorganizării – preia atribuţiile care decurg din funcţiile de raportare, recuperare debite şi monitorizare ex-post ale APDRP pentru Programul SAPARD, precum şi atribuţiile de implementare tehnică, plată şi monitorizare pentru PNDR 2007 – 2013 şi asigură respectarea criteriilor de acreditare pe toată perioada pentru care i-a fost conferit managementul asistenţei prin deciziile Comisiei Europene.”. Cu alte cuvinte, nu se va modifica niciun contract de finanțare aflat în derulare prin acte adiționale.
AFIR preia patrimoniul APDRP şi atribuţiile care decurg din funcţia de monitorizare a Programului SAPARD, precum și atribuțiile de implementare tehnică, plată și monitorizare pentru PNDR 2007 – 2013. Mai mult, va respecta criteriile de acreditare pe toată perioada pentru care i-a fost conferit managementul asistenţei prin deciziile Comisiei Europene. APDRP are atribuţii exclusiv privind implementarea tehnică şi financiară a PNDR 2007 – 2013 şi evident a Programului SAPARD, în timp ce AFIR va prelua atât partea de implementare și monitorizare a acestor programe, până la finalizarea acestora, cât şi implementarea tehnică şi financiară a noului Program, respectiv PNDR 2014 – 2020.
În ceea ce privește rebranding-ul, Agenția are deja un logotip, care a fost realizat fără nicio implicație financiară. Acest logotip al AFIR va fi aplicat de personalul de specialitate din departamentele Agenției pe toate materialele existente sau care se vor realiza, conform procedurilor de lucru și activității specifice.
Până în luna martie 2014, inclusive, gradul de absorbție din punct de vedere al contractelor încheiate prin PNDR a fost de circa 97%, iar gradul de absorbție din punct de vedere al plăților efectuate a fost de circa 70%.
Lasă un răspuns