• după ce a redus sute de paturi din spitale, Ministerul Sănătății vrea să trimită la pensie toți medicii care au atins vîrsta prevăzută de lege pentru încetarea activității
Nici bine nu s-au potolit nemulțumirile din rîndul personalului sanitar stîrnite de diminuarea numărului de paturi, că o altă hotătrîre a Ministerului Sănătății va tulbura spiritele printre doctorii și asistentele din spitale. Un ordin recent al ministrului Daniela Bartoș care a ajuns pe adresa Direcției de Sănătate Publică (DSP) prevede că, de la 1 aprilie, rîndurile cadrelor medicale vor fi subțiate de angajații care au vîrsta pensionării. Dacă pînă acum, doctorii care puteau fi pensionați pe criterii de vîrstă aveau posibilitatea să rămînă pe post cu avizul Ministerului Sănătății, acum această facilitate a fost anulată. „Potrivit recentului ordin, de la 1 aprilie vor fi scoși la pensie toți medicii care au vîrsta adecvată încetării activității, indiferent dacă au deja un aviz de prelungire din partea ministerului. Se va ține cont de avizul de prelungire de la București doar în situații speciale. Este cazul medicilor care lucrează în secții unde este deficit de specialiști, cu excepția chirurgilor. Aceștia vor trebui să se pensioneze oricum de la 1 aprilie.
Aceeași adresă a ministerului specifică și că în perioada următoare nu se mai pot organiza în spitale concursuri de ocupare a unor posturilor libere”, ne-a declarat doctorul Cornelia Cojocaru, director al DSP Bacău. Pensionarea cadrelor medicale este primul pas al restructurării de personal, dictată de reducerea numărului de paturi din spitale.
Însă scoaterea la pensie a unor cadre medicale care îndeplinesc condițiile necesare nu este singurul efect al micșorării unor secții. Odată cu plecarea la pensie a unor medici, unii salariați din secții ar trebui să fie concediați. Conducerea DSP dă asigurări că în județul Bacău nu vor exista șomeri în rîndul cadrelor sanitare, întrucît angajații cărora ar urma să le dispară postul vor fi redistribuiți în secții în care există deficit de personal. La cele aproximativ cinci sute de paturi dispărute din structura spitalelor băcăuane, aproape o sută de asistente infirmiere și îngrijitoare se tem pentru locul lor de muncă. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns