• un comerciant acuză un angajat al Primăriei de fals în acte și delapidare • Primăria, la rîndul ei, îl scoate dator pe patron • disputa a ajuns pe rolul Judecătoriei Onești
Nici nu s-a uscat cerneala de pe sentințele date în procesele avute cu Onedil SA, că Primăria Onești este din nou în centrul atenției cu un scandal. De aproape două săptămîni, în interiorul acestei instituții mocnește un foc ce pare că nu se va stinge prea curînd, dacă ne gîndim că la mijlocul disputei stau cîteva teancuri de bani. Totul a pornit în urmă cu cîteva luni, cînd Gabriel Bîndar, unul dintre funcționarii Serviciului Taxe și Impozite, a încasat mai mulți bani ce reprezentau chiria pe spațiile în care mai multe societăți comerciale își desfășurau activitatea, „uitînd” să depună banii în casierie, chiar dacă eliberase chitanțe pentru banii încasați. Ceea ce nu știau patronii respectivi era faptul că individul eliberase aceste chitanțe fără a le înregistra faptul în baza de date a instituției, patronii figurînd în continuare cu debite. Pentru o bună bucată de vreme, „afacerea” lui Bîndar a mers ca pe roate. Totul a fost demascat în momentul în care, venind ziua scadențelor la plata acestor chirii, reprezentanții Primăriei i-au somat pe patroni să-și achite debitele „restante” împreună cu penalitățile de întîrziere. În momentul în care comercianții au facut dovada plăților respective, inspectorii instituției cu pricina și-au dat seama de faptul că Gabriel Bîndar încercase să-și însușească ilicit o mare sumă de bani. În doar cîteva zile de la acest incident, lui Bîndar i s-a desfăcut contractul de munca, fiind obligat să returneze sumele încasate de la patronii respectivi.
Ulciorul merge de două ori la apă
La numai cîteva luni de la aceste isprăvi ale lui Gabriel Bîndar, un alt comerciant a pretins că a pățit același lucru ca și colegii săi de breaslă. Numele lui este Petronel Popa și este administratorul firmei Vipet-Impex SRL. Acesta spune că în urmă cu zece ani a deschis primul butic, și cum nu avea un teren al lui, a fost nevoit să închirieze unul de la Primărie. Treptat, afacerea sa a început să prindă contur, așa că în anul 1997 și-a extins afacerea, deschizînd al doilea magazin de alimentație publică tot pe terenul Primăriei. „Pe vremea aceea, totul mergea perfect, ne spunea cu o undă de regret în suflet acesta. Ne ajuta și fiscalitatea scăzută de la acea vreme. Cu timpul, însă, taxele au devenit tot mai mari, dar am încercat să supraviețuim”. El are și chitanțele prin care dovedește că și-a achitat dările către Primărie, numai pînă în mai plătind 50 de milioane de lei. „La un moment dat, continuă Petronel Popa, m-am gîndit să concesionez acele terenuri. M-am sfătuit cu un amic, care mi-a spus că pentru a putea concesiona, trebuie să am achitată chiria pe teren pe tot anul. După care, el va lua legătura cu cineva de sus, și persoana respectivă ne va facilita acest lucru. De aceea, pe data de 2 iunie, am plătit la ghișeul 4 suma de 76.189.205 lei. Mi s-a dat chitanța și am plecat la firmă. După aproape două luni, m-am trezit cu inspectorii de la Serviciul urmăriri și executări silite la magazin, somîndu-mă să-mi plătesc datoria. Mai mult de atît, mi-au trimis prin poștă un titlu executoriu și o somație de plată cu valoarea de aproape 30 milioane lei. Păi ce datorie să am față de ei dacă eu am chitanța în original, și pot face la orice oră dovada plății respective? Dar știți că în situația mea, acum, mai sint încă vreo cîteva zeci de păgubiți?”
Vizavi de efectuarea sau neefectarea acestei plăți, Robert Pascaru, inspector în cadrul aceluiași serviciu, a făcut o declarație care pune problema într-o altă lumină: „Nu sînt cel mai în măsură să dau astfel de informații, și nici împuternicit s-o fac. Dar dați-mi voie să vă spun un lucru: neoficial, pot să vă spun că se aude că între Petronel Popa și fostul nostru coleg ar fi fost o legătură, ceea ce ne-a pus pe gînduri pe toți de aici. Este posibil să fi căzut la o înțelegere amîndoi”. Afirmație pe care, din cîte se pare, patronul de la Vipet SRL a auzit-o cu ceva vreme în urmă. Acest lucru l-a facut să meargă la Poliție și să reclame ceea ce i se întimplase. Iar la doar două zile după ce a dat declarație acolo, s-a adresat instanței judecătorești, cerînd contestarea titlului executoriu. Sergiu Lăcătușu, avocatul societății Vipet SRL, consideră nefirești cele înîimplate între Primărie și clientul său. „Nu este posibil să se întîmple așa ceva. Din cîte știu eu, directorul economic al Direcției Economico-Financiare, ec. Nicolae Găbureanu, a afirmat că Popa nu trebuie să se judece cu Primăria, pentru că nu Primăria l-a înșelat, ci Gabriel Bîndar. Atunci de ce vine Primăria să-i pună sechestru pe bunurile din magazin clientului meu? Nu voi accepta așa ceva, și s-ar putea să deschidem un proces penal împotriva domnilor de acolo pentru că ascund faptele penale. Și în ceea ce privește sorții de izbîndă ai clientului meu, dacă nu i se face dreptate aici, voi sesiza Parchetul Național Anticorupție”, a spus avocatul Lăcătușu.
Am încercat să aflăm și părerea celor din fruntea administrației locale, însă în instituție s-a instituit un regim de cazarmă, care face imposibilă relația dintre presă și funcționarii publici oneșteni, plătiți (să nu uităm) din banii tuturor cetățenilor. În documentarea gazetărească ce se impunea în astfel de situații, am fost sfătuiți să ne adresăm Biroului de Relații cu Publicul, unde angajații nu au habar de aceste întîmplări. (Tiberiu BĂȘTIC)
Lasă un răspuns