În cadrul unei vizite în România, Organizația Veteranilor de Război a Irakului și reprezentanți ai Consiliului Județean din Halabja, regiunea Kurdistan, s-au întâlnit vineri cu autoritățile județene.
La întâlnire au participat Dorian Pocovnicu, prefectul județului Bacău, Ionel Floroiu, vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Bacău, și senatorul Dan Tătaru, fost secretar de stat în Ministerul Apărării, în 2009. La eveniment au mai participat generalul Alexandru Leonov, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război din România, Asociația Veteranilor de Război din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, condusă de colonel (r) Năstase Ghirău, Valerian Paul Timofte, președintele Asociației „Cultul Eroilor”, filiala Bacău, și Vasile Manole, un om de afaceri român care desfășoară activități economice în Irak. Din delegația străină au fost prezenți Faraidan Nawdar – Organizația Veteranilor de Război, Kwestan Akram Faraj – vicepreședintele Consiliului Județean Halabja, Alan Abdulrahman Rostan – Regiunea Kurdistan și Al Sulaimanych – reprezentantul tineretului.
„Am privit cu interes dorința lor de a veni la Bacău și de a relaționa cu instituții și asociații similare celor pe care le reprezintă” – a declarat Dorian Pocovnicu, prefectul județului. Vorbim de asociații de veterani din zone total diferite ale lumii, de conflicte militare și geopolitice din structuri diferite. Prin prezența vicepreședintelui CJ Bacău, cea mai importantă instituție administrativă care gestionează întreg județul, poate se deschide deja oportunitatea unor colaborări între județul nostru și zone din Irak”.
Reprezentanții Prefecturii din orașul Halapja (Kurdistan) au povestit despre atacul chimic din 16 martie 1988, în timpul războiului iraniano – irakian, în care – potrivit delegaților – au murit 5.000 de oameni și alți 10.000 au fost răniți, dar și despre dictatura lui Saddam Hussein. De asemenea, cu ajutorul Prefecturii Bacău, delegații irakieni și-au exprimat dorința de a se înfrăți cu județul nostru, printr-o implicare activă a tinerilor din Kurdistan și Bacău în activitățile organizațiilor nonguvernamentale și prin schimburi de experiență între tinerii lor și tinerii noștri, prin diverse forme de cooperare.
Lasă un răspuns