• ea a încercat să se arunce din tren, dar a fost prinsă în ultima clipă de ceilalți călători • după ce a coborît, a mers de-a lungul căii ferate, apoi s-a aruncat în fața unui tren de marfă • și de această dată a scăpat cu viață • numărul tentativelor de suicid din județ este alarmant de mare
O tînără femeie din comuna Agăș a încercat de două ori într-o singură zi să se sinucidă, dar de fiecare dată a supraviețuit. Prima dată era cît pe-aci să sară din tren, dar au salvat-o ceilalți călători. La cîteva zeci de minute după aceea s-a aruncat în fața unui tren, dar a scăpat din nou cu zile. Măcar și pentru cele două evenimente, Rose Mary Mirela Rață, de 33 de ani, se poate considera norocoasă. Marți, în jurul orei 15.00, femeia, bolnavă psihic, s-a urcat în trenul personal Ghimeș – Comănești și a încercat să se arunce din mers, însă a fost salvată în ultima clipă de ceilalți călători. După ce a coborît în Gara Comănești, Mirela Rață s-a deplasat în lungul căii ferate pînă în cartierul Șipoteni, unde s-a aruncat în fața unui tren de marfă. Ca prin minune, femeia a scăpat cu viață și de această dată, însă a fost internată în stare gravă la Spitalul Moinești.
Cazul ei nu este singular. Ba, dimpotrivă, numărul celor care au încercat în aceste zile caniculare să se sinucidă a devenit alarmant de mare. Una dintre cauze este, spun specialiștii, temperatura de afară deosebit de ridicată din ultimele zile, care le-a întunecat de tot mințile băcăuanilor cunoscuți cu afecțiuni psihice. Deși sîntem abia la jumătatea anului, pînă în prezent s-au înregistrat 52 de cazuri de sinucidere, în condițiile în care media anuală este de 40 de asemenea situații. Din datele statistice existente la Serviciul de medicină legală Bacău, majoritatea subiecților figurau în evidențe ca fiind bolnavi psihic. Cazurile cele mai recente au avut loc chiar în prima zi a acestei luni. Unul dintre ele este al unui bărbat, care a murit după ce s-a aruncat în fața trenului. Ștefan Vereș, de 49 de ani, din comuna Căiuți, a încercat inițial să-și dea foc la casă, dar pentru că nu a reușit, peste numai o oră s-a aruncat în fața trenului. Decesul lui Vereș a survenit instantaneu.
Statisticile arată că mai bine de jumătate dintre sinucigași sînt bărbați, care preferă spînzurătoarea, în timp ce femeile optează
pentru aruncarea în fața trenului sau ingerarea de medicamente în
cantități apreciabile. Medicii legiști spun că lunile cele mai critice pentru sinucigași sînt martie-august, cînd se înregistrează și cele mai multe cazuri. Medicul Marcel Bădără, șeful Serviciului de medicină legală Bacău, spune că în ultima perioadă s-au înmulțit cazurile de suicid în rîndul bolnavilor psihic, care suferă depresii nervoase, mai ales din cauza căldurii, care declanșează crize de cele mai multe ori fatale. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns