Cunsocuţi în cercurile de prieteni, dar nu numai, drept „jurnalistul care a învins Justiţia Română la CEDO”, respectiv „românul de succes care a renăscut în America”, scriitorul Petru Frăsilă şi pictorul Dan Cumpătă au devenit, vineri seară, la Hotel President, pentru un public select, profesori în predarea lecţiei numită „renaştere”. Pentru că pe cei doi, unul condeier, celălat iscusit mânuitor de pensulă, îi leagă, deşi în mod şi în contexte diferite, o aceeaşi poveste, a renaşterii, după ce, la un moment dat, „prima viaţă” i-a pus la mari încercări.
Concret, vineri seară, 1 august, la Hotel President din Bacău, în prezenţa a prietenilor, oameni de cultură băcăuani sau iubitori, pur şi simplu, de artă în tot ansamblul ei, jurnalistul Petru Frăsilă şi pictorul Dan Cumpătă au fost protagoniştii unui inedit eveniment cultural, în care cartea, pictura şi vinul bun s-au intersectat de minune: lansarea volumului „Viaţa pe tabla de şah” semnat Petru Frăsilă, lansarea albumului de artă „Un Argonaut în America” semnat Valentin Ciucă despre Dan Cumpătă şi… prezentarea Casei de Vinuri Vinarte. Atmosfera a devenit mult mai încarcată şi plină de sens, prin cuvintele bine ticluite ale amfitrionului evenimentului, poetul băcăuan Val Mănescu, de încărcătură emoţională fiind, de asemenea, cele ale protagoniștilor înșiși, precum și cele ale preşedintelui Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România, Cassian Maria Spiridon, în prezentarea omului şi autorului Petru Frăsilă și ale criticului de artă Valentin Ciucă, în prezentarea artistului plastic Dan Cumpătă.
În „Viaţa pe o tablă de şah” (Editura Timpul, Iaşi, 2012, prefaţă Adi Cristi şi postafaţă Anton Holban), Petru Frăsilă se destăinuie cititorului din perspectiva celui care ”a fost sus și dintr-odată s-a trezit pe o targă”. Un rezumat în circa 170 de pagini al unei vieţi de dinainte de renaştere, realizat în incinta unei rezerve de spital, momente de cumpănă, în care, de altfel, eşti îndemnat să reflectezi la propria-ţi devenire, să revii la răspunsurile amânate ale unor întrebări despre sine. „Din orizontul îngust al patului de fier – scrie Val Mănescu în recenzia cărţii lui Frăsilă -, meditează asupra propriului destin pe care nu pregetă să-l compare cu cele ale lui Jean Valjean sau Gavroche – personaje ce i-au marcat adolescenţa – şi evaluează gîndurile şi mişcările care i-au determinat devenirea ca om. (…) Cartea lui este alcătuită din profunde meditaţii, din mărturisiri şi întîmplări poate nu atât de pline de neprevăzut cum s-ar aştepta un cititor de literatură. Dar poate tocmai normalitatea, firescul comunicării, expresia simplă, lipsită de exacerbări emoţionale conferă volumului statutul aparte de poveste reală, autenticitate şi credibilitate absolută”. Impresionant este finalul cărţii, în care Frăsilă vorbeşte despre „Dreptul de a sta cu fruntea sus, de a demonstra că adevărul e de partea mea, de a crede în principii, în valori, în mai binele comunităţii”, pe care CEDO i l-a redat în urma unui proces pe ca re autorul l-a purtat cu Statul Român aproape zece ani. ”«Viața pe o tablă…» e o carte – a mărturisit Petru Frăsilă – pe care am scris-o cu patimă, ca om, după ce am avut o problemă de sănătate. În carte am pus toată starea de spirit a celui care a fost sus și dintr-odată este pe o targă”.
Tot despre „renaştere” este vorba şi în viața pictorului ieşean de calibru internaţional, Dan Cumpătă. Una a fugii din ţară, a unei existenţe, la un moment dat, petrecute într-un lagăr din Iugoslavia, a altui timp, apoi de renaştere de sine în Statele Unite ale Americii, povestea artistului Dan Cumpătă este de natură să provoace la aprofundarea cunoaşterii vieţii sale ca om şi artist deopotrivă. Cu atât mai mult cu cât lucrările sale nu doar că au făcut şi fac obiectul a numeroase expoziţii de artă din toată lumea, una dintre ele ajungând şi în colecţia Muzeului de Artă din Vatican, fiind aleasă de însuşi Papa Benedict al XVI-lea. De altfel, în literatura de specialitate Dan Cumpătă este considerat de unii ca fiind „unul dintre cei mai mari artişti în viaţă ai lumii”. Pictorului îi închină un eseu criticul de artă Valentin Ciucă în albumul de artă ”Un Argonaut în America”. ”Dan Cumpătă are o experiență de viață cu totul remarcabilă – a spus Ciucă -, el reușind cu sacrificii enorme să ajungă în America pentru a nu renunța la ceea ce iubește cu adevărat să facă: să picteze”.
Finalul manifestării a fost marcat de prezentarea Casei de Vinuri Vinarte și de un cocktail oferit de Hotel President.
Evenimentul a fost organizat prin parteneriatul dintre TELEMOLDOVA PLUS, Prima TV Iași și Club M President.
Geta a zis
Felicitări!