• unitatea este a doua din țară în topul celor mai aglomerate penitenciare • situația a fost și mai gravă anul trecut, cînd pușcăria din Bacău a fost cea mai aglomerată din România • la nivel național, numărul deținuților este în continuă crește • în tot acest timp, gardienii se pensionează pe capete • cei mai mulți se tem că, odată cu demilitarizarea penitenciarelor, vor primi salarii mai mici
Penitenciarul din Bacău a devenit de-a dreptul neîncăpător din cauza numărului mare de deținuți. Anul trecut, de exemplu, pușcăria orașului a fost prima pe țară, ca grad de ocupare. Conducerea unității a încercat să îmbunătățească condițiile de cazare, însă rezultatele sînt departe de cerințele legislației europene, la care autoritățile din țara noastră vor să se alinieze.
Într-un raport al Direcției Generale a Penitenciarelor din România se arată că penitenciarul din Bacău era, la 25 martie 2003, pe locul doi în țară, după penitenciarul din Colibași. În prezent, în Bacău își ispășesc pedeapsa 1.635 de deținuți, dintre care 38 sînt minori. Conform legislației europene, unui deținut îi revine un spațiu de șase metri cubi, iar, dacă aceste criterii ar fi îndeplinite, în Penitenciarul din Bacău, la spațiul existent, ar trebui să fie doar 468 de pușcăriași. Asta înseamnă că în camerele de detenție se înghesuie de 3,5 ori mai mulți deținuți decît ar trebui. Asta nu înseamnă neapărat că într-un pat stau cîte trei – patru pușcăriași, ci doar că administrația penitenciarului a pus mai multe paturi, supraaglomerînd celulele. Dar cu siguranță există mulți deținuți care dorm cîte doi în pat. Conform aceluiași raport, 1.101 paturi sînt în camerele de detenție, alte 30 sînt instalate la infirmierie, 86 la G.A.Z, unde se cresc animalele, iar restul de 99, pînă la 1.316 paturi cîte există în penitenciar, sînt instalate în alte spații ale unității.
Problema supraglomerării din penitenciare există peste tot în țară. Autoritățile n-au izbutit să o rezolve, pentru că nu s-au înființat spații similare noi, în care să-i transfere pe deținuți. În cursul acestui an, situația Penitenciarului din Bacău s-ar mai putea îmbunătăți și prin preluarea fostei unități de radiolocație, ce aparține Ministerului Apărării Naționale, de la Secuienii de Roman. Acolo ar urma să se înființeze o Secție a Penitenciarului Bacău, care să fie subordonată din punct de vedere administrativ unității mamă de la Bacău, dar care să deservească în principal deținuții din județul Neamț care sînt cazați acum în penitenciarul băcăuan.
Nimeni nu știe, de fapt, cum se trăiește după gratii
Penitenciarele rămîn pentru marea majoritate a românilor locuri de temut, cu reguli și comunități despre care nu au informații decît vag, de la cei care le-au trecut pragul sau din presă. Doar cei care ies din pușcărie și care au trăit pe propria piele regimul de detenție știu cum este dincolo de gratii. E o altă lume, guvernată de legi scrise, dar mai ales nescrise. Există grupuri care și-au impus autoritatea, după propriile legi. Despre legile nescrise, mai cumplite decît cele impuse de stat, mai transpar uneori informații. Unii deținuți reușesc să redea viața de dincolo oarecum obiectiv, alții ajung la limita fabulației, poate din dorința de a ieși în evidență. Cert este că în pușcărie se duce o adevărată luptă pentru supraviețurie.
Cel mai trist este că după gratii au început să ajungă tot mai mulți minori. „Infracționalitatea în rîndul minorilor capătă accente din ce în ce mai grave. Dacă pînă mai acum cîțiva ani doar se vorbea despre fapte mărunte, micile găinării, cu timpul aceștia au ajuns să comită fapte cu violență, la fel de grave ca și adulții. Ca să nu mai spunem că numărul infracțiunilor care îi au drept protagoniști pe minori sporește ca aluatul. Ba, chiar am ajuns în ultimul timp să ne confruntăm cu un anumit tip de organizare incipientă în stilul bandelor de adulți: cu reponsabilități pentru fiecare dintre participanții la actele antisociale. Eu cred că în acest domeniu vom avea foarte multe probleme de acum încolo, iar activitatea de prevenție este mult îngreunată de consumul de droguri în rîndul tinerilor”, ne-a declarat unul dintre ofițerii Centrului Zonal de Comabatere a Crimei Organizate și Antidrog (CZCCOA).
Pentru că punerea în comun pentru efectuarea pedepselor a adulților cu minorii nu e o soluție, ba dimpotrivă, se încearcă, la presiunile externe, scoaterea minorilor din penitenciarele în care stau cu adulții și aducerea lor în alte unități de detenție, create exclusiv pentru minori. Două centre de reeducare de acest gen există, în județul nostru, la Tîrgu Ocna și Găiești.
Deținuții intră, gardienii nu știu cum să plece
Pe lîngă aceste neajunsuri, conducerile penitenciarelor se confruntă în ultima vreme și cu o altă problemă: fluctuația de personal. Numărul gardienilor s-a subțiat foarte rapid, iar una dintre cauze este trecerea, la cerere, în rezervă a acestora pe motive medicale. Așa s-a ajuns la organizarea unor ample acțiuni de selecționare și încadrare a altor persoane pe posturile rămase vacante. „Acest lucru a fost determinat și de gradul ridicat de uzură fizică și psihică, consecința unor programe prelungite de muncă, subdimensionarea personalului în raport cu misiunile încredințate și lipsa unor posibiliăți reale de refacere a capacității de muncă. Acestora li s-au adăugat și cei care au solicitat plecarea din sistem de teama unor condiții inferioare de salarizare în perspectiva demilitarizării”, se precizează în același document. Elocvent pentru criza de personal este tot un indicator furnizat în același raport, din care reiese că, la nivel național, 676 cadre au fost selecționate în vederea angajării, iar 560 de cadre, din diverse motive, au plecat. În timp ce gardienii din pușcării pleacă pe capete, deținuții intră bucuroși în pușcărie. Spre deosebire de afară, unde trebuie să muncească ca să-și cîștige existența, aici au un pat, masă asigurată și, de cele mai multe ori, chiar și protecție. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns