• de la 1 ianuarie, producătorii de produse accizabile trebuie să constituie garanții care să acopere pagubele provocate statului • se poate garanta și cu ipotecă imobiliară, dacă valoarea clădirii depășește cu 20 la sută sumele datorate
Persoanele care intenționează să obțină o autorizație pentru deschiderea unui antrepozit fiscal au obligația să constituie o garanție financiară care să acopere pagubele provocate statului în situația în care accizele datorate nu sînt plătite. Aceste prevederi apar în OG nr. 86/2003 privind reglementarea unor măsuri în materie financiar-fiscală, publicată în Monitorul Oficial nr. 624/2003, și HG nr. 1267/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice referitoare la sistemul de antrepozitare fiscală, MO nr. 793/2003.
Conform acestor acte normative, antrepozitul fiscal este spațiul în care sînt realizate, transformate sau depozitate produsele accizabile pentru care se acceptă ca plata accizelor să fie suspendată pe durata acestor operațiuni. În ceea ce privește nivelul garanției financiare, acesta va fi diferit, în funcție de valoarea accizelor care trebuie achitate într-o lună pentru produsele realizate sau depozitate într-un antrepozit fiscal. Astfel, pentru o valoare lunară a accizelor mai mică de 100.000 de euro, garanția fiscală trebuie să fie egală cu 25 la sută din valoarea accizelor datorate. Pentru accizele lunare datorate, cuprinse între 100.000 și 200.000 de euro, respectiv între 200.000 de euro și 500.000 de euro, garanția financiară care trebuie constituită trebuie să fie egală cu 20 la sută, respectiv 15 procente, din valoarea accizelor. În ceea ce privește produsele pentru care trebuie achitate accize lunare cuprinse între 500.000 de euro – 1 milion de euro, ori între 1 milion și 5 milioane de euro, garanția lunară trebuie să fie egală cu 10 la sută, respectiv 5 la sută, din valoarea accizelor. Pentru o sumă lunară a accizelor mai mare de 5 milioane de euro, garanția financiară se va ridica la 2 la sută din valoarea acestora. Firmele care sînt în situația de a crea garanții financiare pot ipoteca propriile bunuri, situație în care imobilul gajat trebuie să aibă o valoare cu cel puțin 20 la sută mai mare decît nivelul garanției cerute.
Actele normative în cauză mai prevăd ca, în situația în care agentul economic care trebuie să constituie o astfel de garanție este bun-platnic la buget, și-a achitat în ultimii doi ani accizele și a depus toate actele la timp, valoarea garanției financiare poate fi redusă la jumătate sau chiar poate fi eliminată în totalitate. Ca să obțină autorizația de funcționare, un antrepozitar fiscal trebuie să îndeplinească mai multe condiții, printre care și o capacitate de depozitare de 500 de metri pătrați ori să nu fi fost certat cu legea.
Securitate maximă la depozitele de carburanți și alte produse accizate
Angrosiștii și producătorii de produse accizabile (alcool și băuturi alcoolice, produse din tutun și produse minerale) sînt obligați să-și schimbe sau să-și îmbunătățească infrastructura pentru a mai putea face comerț angro cu acest gen de mărfuri. Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, informează că „de la 1 ianuarie 2004, Finanțele instituie sistemul de antrepozitare fiscală, care se aplică produselor cuprinse în următoarele grupe de produse: alcool și băuturi alcoolice – bere, vinuri, băuturi fermentate, altele decît bere și vinuri, produse intermediare, alcool etilic – produse din tutun și uleiuri minerale”. Astfel, agenții economici trebuie să se pregătească de pe acum ca să îndeplinească cerințele legale de a organiza antrepozite fiscale. „Antrepozitele fiscale vor fi spații special amenajate din care se vor putea comercializa numai produse accizabile”, precizează Maricel Radu. „Un agent economic, persoană fizică sau firmă, este liber să-și organizeze sau nu antrepozite fiscale, dar dacă și le face nu are voie să comercializeze cu amănuntul produse accizate”, spune Maricel Radu.
Mărfurile se pot scoate din antrepozit numai după plata accizelor
Producția și depozitarea produselor accizabile, acolo unde acciza nu a fost plătită, poate avea loc numai într-un spațiu autorizat ca antrepozit fiscal. Acesta poate fi folosit numai pentru producerea de mărfuri accizabile și/sau pentru depozitarea de produse accizabile.
Maricel Radu precizează că „producția de mărfuri accizabile reprezintă orice operațiune de fabricare, procesare sau modificare sub orice formă a acestora”.
Conform Ordonanței 86/2003 și normelor de aplicare, un antrepozit fiscal poate funcționa doar pe baza autorizației valabile emise de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Aici trebuie depusă și cererea. Cel care dorește să fie antrepozitar fiscal trebuie să anexeze la cerere date despre amplasarea și natura spațiului pe care vrea să-l autorizeze, tipurile și cantitatea de produse accizabile ce urmează să fie produse și/sau depozitate în decursul unui an și capacitatea de a satisface cerințele de antrepozitar. Dacă solicitantul nu este proprietarul locului, cererea trebuie să fie însoțită de o declarație din partea proprietarului, prin care se confirmă permisiunea de acces pentru personalul cu atribuții de control.
Ca să se poată obține autorizație de antrepozit fiscal, locul vizat trebuie să fie folosit numai pentru producerea, îmbutelierea, ambalarea, primirea, deținerea, depozitarea sau expedierea produselor accizabile. „În cazul unui loc ce va fi autorizat numai ca antrepozit fiscal de depozitare, cantitatea de produse accizabile trebuie să fie mai mare decît cantitatea pentru care suma accizelor potențiale este mai mare de 50.000 de euro”, afirmă Maricel Radu.
Spațiul trebuie să fie amplasat, construit și echipat astfel încît să se prevină scoaterea produselor din acest spatiu fără plata accizelor. De asemenea, locul nu poate fi folosit pentru vînzarea cu amănuntul a produselor accizabile. În cazul unei persoane fizice care urmează să funcționeze ca antrepozitar autorizat, aceasta trebuie să nu fi fost condamnată definitiv pentru evaziune fiscală, abuz de încredere, fals, uz de fals, înșelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită în România sau în oricare alt stat în care aceasta a avut domiciliul/rezidența în ultimii cinci ani. În cazul unei persoane juridice care urmează să funcționeze ca antrepozitar autorizat, administratorii acestora trebuie să nu fi fost condamnați definitiv pentru aceleași nereguli ca în cazul persoanelor fizice.
Antrepozitarul trebuie să asigure riscul de neplată a accizelor
Orice antrepozitar autorizat are obligația să depună la MFP o garanție financiară care să acopere riscul de neplată a accizelor pentru mărfurile supuse accizării care sînt produse, primite, depozitate sau expediate din antrepozitul fiscal. Garanțiile pot îmbrăca mai multe forme, și anume: depozite în numerar, ipoteci, garanții bancare sau personale. O altă obligație este să instaleze și să mențină orice încuietori, sigilii, instrumente de măsură sau alte instrumente similare adecvate pentru asigurarea securității produselor accizabile amplasate în antrepozitul fiscal. Agenții economici mai trebuie să țină evidențe exacte și actualizate cu privire la materiile prime, lucrările în derulare și produsele accizabile finite, produse sau primite în antrepozitele fiscale și expediate din acestea.
Ca să obțină autorizații cu valabilitate de la data de la începutul anului viitor, persoanele care intenționează să fie antrepozitari autorizați pot depune la MFP cereri însoțite de actele doveditoare a capacității de a îndeplini condițiile legale. „Toate autorizațiile emise în cursul anului 2003 în baza Legii 521/2002, privind regimul de supraveghere și autorizare a producției, importului și circulației unor produse supuse accizelor, sînt valabile pînă pe 31 decembrie 2003. În cazul agenților economici autorizați potrivit Legii 521/2002, ale căror autorizații expiră pînă la sfîrșitul acestui an, valabilitatea acestor autorizații se prelungește de drept pînă la 31 decembrie 2003, cu conditia plății taxei de autorizare legale”, precizează Maricel Radu. El afirmă că scopul modificărilor legislative în acest domeniu este reducerea evaziunii fiscale, printr-un control mai eficient al comerțului cu produse accizabile.
Sistemul de antrepozitare fiscală
Producția de produse accizabile reprezintă orice operațiune prin care aceste mărfuri sînt fabricate, procesate sau modificate sub orice formă. În activitatea de producție este inclusă și operațiunea de îmbuteliere și ambalare a produselor accizabile în vederea eliberării spre consum a acestora.
În cazul producției de uleiuri minerale, antrepozitarul autorizat propus va depune documentația la MFP, după ce a fost avizată din punct de vedere tehnic de Ministerul Economiei și Comerțului.
Antrepozitarii autorizați propuși trebuie să dețină un sistem computerizat de evidența a produselor aflate în antrepozite, a celor intrate sau ieșite într-o perioadă, a celor pierdute prin deteriorare, spargere, furt, precum și a accizelor aferente acestor categorii de produse. În cazul antrepozitelor fiscale de producție a produselor din grupa alcool etilic, programul va trebui să asigure și evidența materiilor prime introduse în fabricație, precum și a semifabricatelor aflate pe linia de producție. Autorizația pentru un antrepozit fiscal va avea ca dată de emitere 1 a lunii următoare celei în care a fost aprobată cererea de autorizare. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns