Reprezentantul Ministerului Culturii si Patrimoniului National (MCPN) in Bacau, Directia Judeteana pentru Cultura, s-a mutat, de nevoie, intr-un alt sediu.
Dupa mai bine de 30 de ani de activitate in cladirea din strada Cuza Voda, in spatele Colegiului National „Ferdinand I”, institutia a trebuit sa paraseasca imobilul, retrocedat in urma cu patru ani, prin hotarire judecatoreasca, mostenitorilor familiei Poltzer.
De la sfirsitul anului trecut, birourile Directiei se afla la etajul IV al cladirii „General Proiect”, din strada Vasile Alecsandri, cladire care apartine familiei Sechelariu.
„Am incercat sa cumparam Casa Poltzer dar Ministerul Culturii nu a aprobat achizitia. I-am tot dus cu vorba pe mostenitori insa in octombre 2010 au facut niste demersuri juridice pentru recuperarea unor chirii care se ridica la 200 de mii de euro, pentru toti anii cit am stat acolo. Noi nu plateam chiria, dar plata gazului pentru incalzire ajungea in lunile de iarna la aproape 300 de euro. Ne-am mutat si ca sa restringem si cheltuielile”, a declarat Petru Cimpoesu, directorul
Directiei pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National Bacau. Pentru cei 120 de metri patrati utilizati la noul sediu, institutia subordonata MCPN plateste o chirie lunara de 400 de euro, conform unui contract incheiat pe doi ani. La sediul vechi avea la dispozitie, gratuit, 700 de metri patrati, din care utiliza doar 150.
Are sediu, nu-l poate utiliza
Mutarea este privita de conducerea institutiei ca o solitie temporara, Directia de Cultura Bacau detinind in strada Cuza Voda spatii de 100 de metri patrati, care, sub protectia legii, nu au fost retrocedate mostenitorilor familiei Poltzer.
„Este vorba de fosta sala de repetitii a Filarmonicii, construita in anii 70 – 80. Prin lege, cladirile construite in perioada comunista nu se retrocedeaza. Exista un act de transfer al acestui spatiu de la Consiliul Popular la Comitetul Judetean de Cultura si Educatie Socialista, cum se numea atunci institutia. Am solicitat bani de la minister pentru investitii si astept fonduri. Este nevoie de reparatii capitale. Insa noi tot cerem de citiva ani”, a mai spus directorul Petru Cimpoesu.
Lucrarile, potrivit unei estimari aproximative facuta de conducerea Directiei, ar ajunge la 150 de mii de euro, bani necesari pentru schimbarea pardoselilor, pentru recompartimentari si igienizare. Pierderea sediului in care a functionat 30 de ani nu este singura lovitura primita recent de Directie.
De pe 23 decembrie, schema de personal a trebuit redusa de la noua la opt angajati, reducere ceruta de Ministerul Culturii in baza de HG 1135/2010. (Laura HUIBAN)
un cetatean a zis
Luandu-ne dupa unii sau altii, ar trebui sa „ingropam ” tot ceea ce tine de cultura. Ar tebui cumva sa dublam numarul bodegilor si discotecilor? Cu siguranta.. nu! Totul se intampla si din cauza celor care gandesc ca numai ceea ce produce banuti este ok. Incet incet nu vom mai avea nici tara, nici buletin. La ce sa-l mai folosim? Judecand ceea ce era la Bacau la directie… e altceva. Era un domn Donea acolo… un domn de toata isprava. Pe timpul sau n-ar fi permis asa ceva chiar daca ar fi trebuit sa-i impuste pe cei care vor sa-i scoata in strada (acum e pensionar!). Ma doare inima sa spun asta, dar cei de la PSD au sprijinit mai mult chestiunile culturale decat predecesorii lor. Asta e. Unde isi baga politica codita…