Educația și sănătatea au constituit subiectul mesei rotunde organizate sâmbătă de femeile liberale. Invitatul special a fost Zoe Petre, profesor universitar și doctor în istorie, fost consilier prezidențial.
Ștefan POPA
Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov” a găzduit sâmbătă la prânz o întîlnire interactivă organizată de femeile liberale din Bacău. Invitatul special al dezbaterii a fost profesorul doctor universitar Zoe Petre, fost consilier prezindențial pe politică internă și externă între anii 1996 și 2000. La dezbatere au mai participat primarul Romeo Stavarache, candidații la Senat și Camera deputaților pe Colegiul 1, respectiv 2, viceprimarul Dragoș Luchian și Cosmin Necula, europarlamentarul Minodora Cliveti, șefa Organizației Județene a Doamnelor Liberale, medicul Carmen Mârtz, consilieri locali și județeni, profesori, medici, oameni de cultură, precum și studenți ai universităților băcăuane.
Întîlnirea cu Zoe Petre a fost o adevărată lecție de istorie modernă, dar și de limbă română. Temele discuției au fost politicile publice pe sănătate și educație. Cuvântul de deschidere i-a aparținut primarului Romeo Stavarache, care a făcut o trecere în revistă a investițiilor în infrastructura educațională, atât universitară, cât și preuniversitară, precum și a celei de sănătate. „Vreau să profităm de prezența în rândurile noastre a doamnei profesor doctor universitar Zoe Peter și să discutăm teme care esențiale care ne preocupă și totodată să învățăm din experiența ei. Chiar dacă suntem în campanie electorală, pentru noi, cei din administrație, campania ține patru ani și nu numai o lună, deoarece contează ceea ce faci și ceea ce rămâne în urma ta. În 2004 făceam eforturi mari să aducem bani în municipiul Bacău pentru dezvoltarea infrastructurii de învățămînt. Am beneficiat de sprijinul Guvernului Tăriceanu, dar panglica la Universitatea Alecsandri a tăiat-o în 2009 Boc, când a venit în Bacău să șuteze la poartă. De fapt un gol dat economiei românești. Cât privește sistemul de sănătate, România are nevoie de un nou concept și de mai multă transparență”, a declarat primarul municipiului Bacău.
În continuare, Zoe Petre a vorbit despre ceea ce înseamnă politicile publice pe educație și sănătate și cum se pot aplica astfel de politici sănătoase, făcând comparații între România, țări europene și SUA. Nu a uitat să vorbească și despre limba română, sau despre cazul doctorului Raed Arafat, sprijinit de manifestări spontane iarna trecută. O părere apreciativă a avut asupra municipiului Bacău, pe care nu l-am mai văzut din 2004. „Am avut prilejul excepțional de a vedea cum arată acum municipiul Bacău și cum a evoluat din 2004. Îl văd cu un nivel superior de urbanism, civilitate, o evoluție foarte frumoasă, chiar dacă ne confruntăm cu o perioadă de criză. Cred că Bacăul trebuie vizitat ca un exponat a ceea ce poate face democrația locală”, a declarat Zoe Petre.
Lasă un răspuns