• zece familii umbă de ani buni prin tribunale pentru a lămuri proprietatea asupra celor cîteva sute de metri pătrați din curtea unui bloc de pe strada Războieni.
De mai bine de trei ani, locatarii blocului cu numărul 32 de pe strada Războieni nu mai au liniște. Lună de lună întocmesc tot felul de memorii pe care le înaintează către autorități, în încercarea de a-și face dreptate. „Vreme de aproape 30 de ani am fost convinși că sîntem proprietari pe terenul pe care a fost construit blocul în care locuim, precum și curtea din spate. Acum ne trezim că, după ce a luat de la noi bani buni, fostul proprietar nu mai recunoaște angajamentele și actele semnate în ’74 și își revendică, pe nedrept, fosta proprietate”, spune Viorel Giurgiu, unul dintre cei zece locatari ai blocului 32 de pe strada Războieni. Povestea terenului pe care s-a construit respectivul imobil începe prin anul 1971, cînd doi dintre băcăuanii implicați acum în conflict, respectiv Dumitru Miftode și Neculai Albu, și-au cumpărat cu 47.000 de lei un teren în suprafață de aproximativ 830 de metri pătrați situat pe strada Războieni, teren pe care se aflau două case cu un grad destul de ridicat de uzură. Trei ani mai tîrziu, zona intră în sistematizare, așa că Dumitru Miftode și Neculai Albu au fost înștiințați că li se vor demola casele în care tocmai au reușit să se mute. Pentru a nu pleca, totuși, din centrul orașului, cei doi proprietari au constituit, alături de alte șase familii, o asociație în vederea construirii unui bloc cu trei etaje în care să dețină și ei cîte un apartament, pe terenul rămas liber în urma demolării celor două case. „M-am gîndit că am copii. Dacă nu le-am putut lăsa moștenire o casă, măcar să le rămînă un apartament mai în centrul orașului”, explică acum Dumitru Miftode.
Despăgubiri de 64.000 de lei pentru un teren cumpărat cu 47.000 de lei
În actul de constituire a respectivei asociații se precizează că cei doi proprietari, respectiv Neculai Albu și Dumitru Miftode, se obligă să pună la dispoziția asociației terenul și imobilele din strada Războieni. Imobilele vor fi eliberate imediat ce constructorul o cere, în vederea construirii blocului, iar materialele rezultate în urma demolării vor fi folosite în comun, în părți egale, de toți membrii asociației. Ceilalți șase membri ai asociației se obligă să contribuie ca desăgubire, fiecare cu suma de 8.000 de lei. Banii au fost dați în ziua de 14 noiembrie 1974 în prezența tuturor membrilor asociației. Ulterior, s-a decis ca blocul care urma să fie construit să aibă patru etaje, nu trei cît a fost stabilit inițial, așa că în asociație au intrat alți doi locatari, care au achitat cîte 8.000 de lei familiilor Albu și Miftode. În acest fel, despăgubirea a ajuns în final la 64.000 de lei. Terenul dat în folosință asociației urma să fie folosit în părție egale de toți membrii asociației, care erau obligați să plătească în părți egale impozitele respective.
După aproape trei decenii de la încheierea acestei înțelegeri, familiile Albu și Miftode decid să își revendice dreptul de proprietate asupra terenului cu care au intrat în asociație, așa că înaintează acțiune în justiție. „Numai eu știu ce am îndurat în toți acești ani. Nu am primit cîte opt mii de lei de le fiecare locatar, ci numai șase mii. Oricum, nu revendicăm terenul pe care este construit blocul, ci doar grădina din spate. Dacă nu vînd terenul îl voi da fiului meu, să își facă aici o casă”, spune acum Dumitru Miftode. „Dacă actele ar fi fost întocmite corect la timpul potrivit, fără să lase loc la interpretări, nu se mai ajungea la așa o neînțelegere”, spune și Liliana Dumitru, unul din cei opt locatari ai blocului 32 de pe strada Războieni, care au solicitat în numeroase rînduri în instanță să li se facă dreptate. Cum lucrurile sînt departe de a fi clarificate, locatarii au cerut și ajutorul Primăriei pentru soluționarea conflictului. „Pînă cînd lucrurile nu vor fi lămurite în justiție, Primăria nu poate elibera nici un act de proprietate asupra terenului”, spune, însă, viceprimarul Laurian Lucaș.
Situație existentă acum la blocul cu numărul 32 de pe Războienu nu este una singulară. La începutul anilor ’70 s-au încheiat zeci de astfel de asociații în vederea construirii unor blocuri de locuințe pe terenuri ce urmau să fie eliberate după demolarea clădirilor intrate în sistematizare. Dacă la vremea respectivă nu au întocmit corect actele de constituire, locatarii intrați în astfel de asociații se pot trezi oricînd în situații similare celor în care se află acum locatarii blocului cu nr. 32 de pe strada Războieni, mai ales dacă la mijloc se află terenuri situate cît mai spre centrul orașului. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns