Duminica Floriilor, numită în popor și Floriile (de la latinescul floralia sau florilie, sărbătoarea florilor), este sărbătoarea care ne amintește intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi.
Primele mențiuni despre această sărbătoare de origine ierusalimiteană provin din secolul IV. Sfîntul Epifanie a scris două predici la această sărbătoare, iar pelerina apuseană Egeria a descris modul cum se sărbătoarea această duminică la Ierusalim, spre sfîrșitul secolului IV, cînd a vizitat Țara Sfîntă. Predici în cinstea acestei zile au fost ținute de marii predicatori din secolul IV ca Sfîntul Ioan Gură de Aur, Sfîntul Ambrozie și Sfîntul Chiril al Alexandriei. În Apus, mențiuni mai tîrzii despre existența acestei sărbători se găsesc la Sfîntul Isidor de Sevilla.
În vechime, Duminica Floriilor era începutul săptămînii numite pe atunci a Paștilor. De aceea era numită și Duminica aspiranților sau a candidaților la botez, pentru că în această zi catehumenii mergeau cu toții, cu mare solemnitate, la episcop, spre a-i cere să fie admiși la botez, iar acesta le dădea să învețe Simbolul credinței. Se mai numea și Duminica grațierilor, pentru că, în cinstea ei, împărații acordau grațieri. După un obicei străvechi, menționat chiar în secolul IV de către pelerina Egeria și generalizat în toată Biserica creștină, s-au adus în biserici ramuri de salcie, care sînt binecuvîntate și împărțite credincioșilor, în amintirea ramurilor de finic și de măslin, cu care mulțimile au întîmpinat pe Domnul la intrarea Sa triumfală în Ierusalim și pe care credincioșii le poartă în mîini ca semn al biruinței împotriva morții, cîștigată de Domnul prin învierea lui Lazăr, săvîrșită cu o zi mai înainte (Sîmbăta Floriilor sau a lui Lazăr) și apoi prin Învierea Sa însuși.
În vechime, atît la Bizanț, cît și la curțile domnești din Țările Românești, sărbătoarea Floriilor se prăznuia cu mare solemnitate. Luau parte împărații (domnii) cu demnitarii lor, cărora li se împărțeau făclii aprinse ca și la Paști. În seara acestei duminici încep în biserici frumoasele slujbe ale deniilor din săptămîna Sfintelor Patimi. (C.Gh.)
Lasă un răspuns