• Termloc va închide centralele pentru că acestea au devenit nerentabile • prin lege, Consiliul local este obligat să găsească soluții pentru familiile rămase fără sursă de căldură și apă caldă
Firmele care asigură agent termic blocurilor din orașe au dreptul să închidă centralele termice de cartier, dacă acestea se dovedesc nerentabile. Măsura poate fi pusă în aplicare dacă foarte mulți consumatori se debranșează de la centrala de cartier și își montează propria centrală în locuință.
Această prevedere legală va fi pusă în aplicare și în Bacău, deoarece conducerea Termloc consideră că există zone în care cetățenii și-au montat centrale termice în apartamente, iar centralele societății nu-și mai au rostul. Societatea a făcut deja o radiografie a zonelor cu probleme din oraș și a constatat că procentul de debranșare este foarte mare. Față de 27 la sută, cît era estimat procentul de debranșare pînă acum, s-a ajuns, de fapt, ca 33 la sută dintre proprietarii de locuințe să renunțe la agentul termic dat de Termloc.
Societatea a anunțat deja închiderea centralelor termice Institut și Șoimului după ce se va încheia iarna. Centrala termică Institut alimentează cu agent termic blocul 159 de pe strada Mărășești, unde au rămas la sistemul centralizat de încălzire 44 de apartamente, și centala Șoimului, unde au mai rămas radordate doar 59 de locuințe. „Legea prevede că acolo unde funcționarea centralei este nerentabilă se poate trece la centrală termică de scară sau de apartament, finanțarea urmînd să fie asigurată din bugetul Consiliului local sau de consumatori. Aceiași situație este valabilă și în cazul locatarilor rămași izolați în blocurile unde majoritatea covîrșitoare a locatarilor a optat pentru centrale de apartament”, a spus Viorel Comănescu.
Obligativitatea ca autoritățile locale să rezolve problema asigurării agentului termic în blocurile în care furnizorii nu mai consideră rentabilă funcționarea centralelor termice este stipulată în Ordonanța 73/2002. Deși finanțarea lucrărilor de înlocuire a surselor centralizate nu cade în responsabilitatea sa, Termloc a anunțat că va propune un pachet de oferte locatarilor care vor fi afectați de închiderea celor două centrale. Aceiași ofertă, care nu a fost însă dezvăluită de conducerea societății, va fi făcută și blocurilor care vor fi debranșate tot din primăvară pentru că în imobile au rămas unul sau doi proprietari racordați la sistemul centralizat. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns