Economistul Emilian Drehuta a sarbatorit, la sfirsitul saptaminii trecute, opt decenii de viata. O virsta la care a ajuns – cum spunea unul dintre prietenii sai, bucovinean ca si domnia sa, profesorul, scriitorul si istoricul literar Constantin Calin – datorita unei vieti bine chibzuite, a vioiciunii cu care a trait, dar si unei anume „hitrenii”, a umorului cu care a tratat mai ales problemele pe care viata i le-a pus in fata. Un om activ, care inca are un cuvint de spus generatiilor din urma, carora le-a daruit 25 de ani de munca pe tarimul finantelor publice, dar si multe initiative obstesti, o suma de carti despre finante si contabilitate si o Enciclopedie a judetului Bacau (in calitate de autor si coordonator) tot mai des citata de cei care fac diverse studii de specialitate. A fost, timp de un sfert de secol, directorul Administratiei finantelor publice a Regiunii (ulterior a judetului) Bacau, iar de multi ani este presedintele filialei Bacau a Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina.
Simbata, membri ai filialei si invitatii lor l-au sarbatori pe Emilian Drehuta. Domnul Emilian Drehuta – a mai spus Constantin Calin, cu acest prilej – a reusit, timp de 25 de ani, sa reziste pe o functie grea, in timp ce atitia altii s-au schimbat in functii de conducere superioare. Contabilii devin, de multe ori, stilpii institutiilor. Multi dintre noi, cu alte profesii, nu putem evalua valoarea manualelor pe care domnul Drehuta le-a oferit contabililor. A fost, cum se spune astazi, manager de manageri. A format foarte multi oameni. Dar, noi il pretuim si pentru opera sa memorialistica. A dat citeva carti in acest domeniu, rezistente din punct de vedere documentar, intre care editia a doua a Enciclopediei judetului Bacau, opera cea mai rezistenta a sa. Il pretuim pe domnul Drehuta si pentru calitatea scrisului sau. Este un povestitor, dar si un om reflexiv. A scris o carte in care a adunat gindurile sale de dupa 70 de ani de viata, cu reflectii de o foarte buna calitate”.
Emilian Drehuta s-a nascut intr-un sat ramas, acum, pe granita de Nord a Romaniei, Bainet, din comuna Musenita, care l-a si numit cetateanul ei de onoare. „L-am cunoscut si pe tatal sau – ne-a spus un alt bucovinean bacauan, profesorul Mihai Semenov -, care era foarte mindru de fiul sau. Intreaga generatie a drehutenilor a avut un cuvint de spus in zona in care au trait. O familie numeroasa, cu un loc bine definit in cultura zonei. Emilian are, insa, si marea calitate de a se inconjura cu oameni care au ceva de spus. Are si calitatea de a descoperi oamenii si de a-i pune la treaba. Este si un om generos”.
Filialei Societatii bucovinenilor i s-a propus, tot cu acest prilej, de a lua initiativa pentru ca domnul Emilian Drehuta sa devina cetatean de onoare si al municipiului sau chiar al judetului Bacau, pentru munca sa, pentru realizarile sale dedicate Bacaului, recomandat si de toate acestea, de cartile sale si de caracterul integru pe care il dovedeste, in primul rind de bun roman si de om dedicat colectivitatii in care traieste. „Viata – a spus proaspatul octogenar – este o traire individuala, dar cu reverberatii in social. Poate sa duca la concluzii care, pe mine, ma obliga sa scriu si dupa 80 de ani. Important este momentul trairii. O caracteristica a bucovinenilor este tocmai solidaritate, la care ne-a invatat cei 144 de ani de stapinire straina, austriaca, in care poporul romanesc din Bucovina, cum spunea Nicolae Iorga, a rezistat si si-a manifestat valoarea”.
Lasă un răspuns