Ștefan RADU
După ce am bifat și sarcina de partid și de stat cu votarea noii Constituții, mai marii neamului au plecat prin lume. Președintele Iliescu a ajuns în Statele Unite, iar premierul Năstase, însoțit de cîțiva miniștri, a aterizat în America de Sud. Țara a rămas pe mîini bune, în grija domnului Văcăroiu, taman în zilele în care se analiza în Parlament Bugetul pe 2004. Așa se face că pînă și deputații PSD s-au înfuriat pe lipsa de bunăcuviință a Guvernului. Încă o dată, domnul Năstase a dovedit, prin comportamentul său, că nu pune mare preț pe Parlament, unde majoritatea înregimentată directivelor sale valoroase este doar o formă teatrală de democrație. În mintea sa sînt din ce în ce mai multe confuzii, cea mai gravă fiind pe cale să declanșeze un nou scandal național: delegația PSD plecată la Internaționala Socialistă a cheltuit pe diurne aproximativ 300.000 dolari, din bani publici, pare-se… Partidul-stat deja nu mai face diferența între problemele naționale și cele ale organizației de bază!
Oricum, nu gestionarea anapoda a Bugetului îl sîcîie pe marele bărbat Năstase. Probleme pare să aibă cu pîrdalnica de corupție. Fie că merge la Paris, fie că răspunde telefonic americanilor, toți oficialii occidentali se arată îngrijorați de nivelul corupției din România. Marți, în „The Washington Times”, premierul semnează un articol în care se laudă cum a demis („I fired”) trei miniștri bănuiți a fi corupți. Culmea este că unul dintre ei – Puwak – îl însoțește în America de Sud pe post de demisionară. Aici, în România, prim-ministrul s-a arătat chiar indignat de „speculațiile celor care au încercat să răstălmăcească adevărul” și s-a declarat mulțumit de prestația celor trei colaboratori apropiați. Astea sînt semne clare de amnezie provocată de suprasolicitarea diplomatică a domnului Năstase, care interpretează un rol acasă, unul la UE și altceva mestecă pe la americani. Însă, iată, domnia sa nu mai prostește pe nimeni: ziarele americane se pot citi on line și în România, iar străinii sînt mai informați decît credem. Președintele Iliescu a aflat, în SUA, că un raport CIA atrage atenția mediilor politice și economice de peste ocean că nivelul corupției instituționalizate din România este alarmant. Este cel puțin ciudat că un asemenea document este dat publicității la numai zece zile după ce directorul SRI, Radu Timofte, a fost decorat de șeful CIA, George Tenet, pentru bunele rezultate obținute în colaborarea cu serviciile secrete americane. Pe 15 octombrie – cînd s-a produs evenimentul – s-a vorbit despre reformele structurale realizate în sînul SRI, despre compatibilizarea acestui serviciu cu structurile similare occidentale. Tenet îl felicita, atunci, pe Timofte pentru independența acestui serviciu și pentru implicarea în soluționarea marilor probleme cu care se confruntă societatea românească. Să înțelegem, cumva, că au scăpat spionii români de sub controlul politrucilor de la București? În aceste condiții devine explicabilă furia domnului Stan de la Comisia de Control Parlamentar, căruia nu-i convine ce se întîmplă la SRI, serviciu care și-a asumat și misiunea de a documenta marile cazuri de corupție și de evaziune fiscală din țara asta.
Avem o nouă Constituție, garanție – spun unii – pentru respectarea regulilor democratice în România. După cum se comportă conducătorii noștri, încep să cred altceva: Constituția asta este precum autobuzele Mercedes din Bacău. Arată frumos, au motoare performante, însă la volan au urcat prea mulți tractoriști care nu respectă nici o regulă de circulație. Trec aiurea de pe o bandă pe alta, se depășesc în trafic, forțează semafoarele, iar polițiștii închid ochii de parcă ar avea ordin să o facă pe chiorii. Așa că dau bine la poza de ansamblu a municipiului, însă este păcat de banii cheltuiți!
Lasă un răspuns