În dimineața zilei de joi, curtea Colegiului Național „Ferdinand I” a fost ocupată de forțe armate care au luat poziții strategice. Ordinul de luptă al acestora: demonstrație de forță menită să lase puștimea cu gura căscată, asociată cu un torent de poze care să invadeze rețelele de socializare, fotografii în care tinerii se dau experți în mânuirea pistolului-mitralieră ori a puștii semi-automate cu lunetă. Militari ai unităților din garnizoana Bacău, și nu numai, au venit să le arate elevilor acestui colegiu crâmpeie din activitatea lor profesională, etalându-și o parte din tehnica de luptă, căutând adepți care să le calce pe urme. În amfiteatrul liceului a avut loc o întâlnire a generațiilor.
Din partea Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala „Ieremia Grigorescu” Bacău, generalul Alexandru Leonov, președintele filialei, le-a povestit tinerilor săi interlocutori despre evenimentele trăite de domnia sa în timpul anilor tulburi ai celui de-Al Doilea Război Mondial. Moderatorul întâlnirii a fost lt.col. Ioan Tiță de la Biroul de informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Bacău care a încercat să le explice elevilor care sunt avantajele unei cariere sub arme. În demersul său a fost ajutat de caporal Geanina Bălan, studentă la Academia Tehnică Militară, secția calculatoare și sisteme informatice militare, elevii caporal Ionuț Bîliș și Petruț Popa de la Colegiul Militar Liceal „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc și căpitanul Mircea Popa din cadrul Batalionului 630 Parașutiști „Smaranda Brăescu”. Acesta din urmă i-a captivat pe tinerii interlocutori cu elemente din misiunile pe care le-a îndeplinit în teatrul de operațiuni din Afganistan. „La început, poate că bocancii par puțin cam grei – a sintetizat Geanina Bălan în discursul său – însă bucuria reușitelor fac din acest lucru un impediment peste care se poate trece cu ușurință”.
În sala de sport a colegiului, liceeni au putut vedea o expoziție cu arme și tehnică militară, bombardându-i pe expozanți cu întrebări despre viața în armată. Fetele au înconjurat-o pe sublocotenenta Sandra Ștefănescu de la Flotila 95 Aeriană, fiind curioase să afle ce înseamnă să fii femeie și pilot în același timp. În finalul acestei întâlniri, înafara pozelor ce amintesc de afișele filmelor „Rambo”, e posibil să fi încolțit în câteva inimi tinere dorința de a servi sub Tricolor.
Liviu MAFTEI
Lasă un răspuns