Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanu, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, împlineşte luni,29 martie, 56 de ani. Apreciatul ierarh moldovean s-a născut la 29 martie 1954, la Stăniţa (Neamţ). La vîrsta de 14 ani a intrat ca frate la Mănăstirea Neamţ, iar între 1972-1980, a fost la Schitul Tarcău. După ce a absolvit Seminarul Teologic din Neamţ (1970-1975), a urmat stagiul militar, timp de 9 luni, la Pleniţa. Între 1976-1980, a absolvit Facultatea de Teologie din Bucureşti. În anul 1980, a fost tuns călugăr la Mănăstirea Bistriţa, naş de botez fiindu-i arhimandritul Ioanichie Bălan. A fost primul călugăr tuns la mănăstirea Bistriţa după 40 de ani de regim comunist. În anul 1985 a fost chemat de Fericitul întru adormire Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Sucevei, la Centrul Eparhial din Iaşi. În 1990, a fost trimis la studii la Institutul “Saint Serge” din Paris, unde a început doctoratul în teologie, avînd ca îndrumători pe reputaţii teologi Olivier Clement şi Boris Bobrinskoy. După patru ani, în 1994, a susţinut teza de doctorat în limba franceză, cu tema „Îndumnezeirea omului în gîndirea părintelui Dumitru Stăniloae”, prima lucrare de doctorat despre marele teolog român întocmită încă din timpul vieţii acestuia. La Paris a întemeiat şi o mănăstire ortodoxă, la Rosiers, unde a activat ca duhovnic şi îndrumător pentru creştinii din Occident şi, îndeosebi, pentru tinerii sosiţi la studiu în capitala Franţei. În anul 1998, a fost ales de către Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în scaunul de episcop-vicar al Episcopiei Romanului, însă fiind angajat în numeroase activităţi sociale, eclesiale şi ecumenice nu a putut veni în ţară decît în anul 2000, fiind primul episcop al Bisericii Ortodoxe Române, hirotonit în mileniul III. S-a implicat în mod deosebit pentru buna organizare și desfășurare a evenimentelor prilejuite de serbarea a 600 de ani de atestare documentară a Episcopiei Romanului, în 2008, și în cele privind ridicarea în rang a Episcopiei Romanului, la rangul de Arhiepiscopie a Romanului și Bacăului, în 2009, cînd Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, i-a înmânat însemnele de Episcop-vicar al nou înființatei arhiepiscopii.
crestinul... a zis
daca Dumnezeu e sfant,…cum vine asta ce el e Preasfant?Deci pentru Dumnezeu nu se foloseste superlativul dar pentru el da…Buna treaba,inca un pic sine vom ruga la preasfintit sa ne primeasca in rai!!!!!!!
eu si altii a zis
D-le cretin, intre Sfant si Prea Sfintit este diferenta. Una este sfintenia ca si parte integranta a fiintei lui Dumnezeu si alta este actul de sfintire, prin taina hirotoniei, prin care cineva devine sfintit in scopul de a propovadui Sfintenia lui Dumnezeu oamenilor, prin slujbe si prin cuvant. Cum, de altfel, una este sa o faci pe prostul, cum se intampla multora si alta este sa fii prost de-a binelea, asa cum ne arati tu ca esti.