De multa vreme, se tot vorbeste despre munca la negru. In ultimii, ani, se poate spune ca acest fenomen a fost cit de cit redus, dar nu insa, si in constructii, domeniul unde, de regula, se lucreaza sezonier (date fiind conditiile meteorologice care reduc posibilitatea de a presta servicii pe timpul iernii). Nu de putine ori, pe santierele de peste tot au fost descoperiti numerosi muncitori care erau angajati fara forme legale. „Din toata povestea asta au de pierdut atit muncitorii, pentru ca nu pot beneficia de servicii de sanatate, de somaj, si nici de celelalte drepturi privind pensiile, dar si firmele, pentru ca nu pot ajunge sa cistige nici o licitatie din cauza societatilor cu angajati la negru. Practic, aceste firme vin cu oferte mult mai mici decit cele ale noastre, tocmai pentru ca nu au cheltuieli cu personalul asa cum avem noi, si nici cu taxele si impozitele. Cert este ca munca la negru reprezinta principala forma de concurenta neloiala”, a explicat Avram Groper, lider de sindicat la firma Hidroconstructia Bacau. Pe de alta parte, firmele de constructii care nu angajeaza cu acte muncitorii eludeaza obligatiile catre stat (impozit pe salariu, contributii sociale si impozit pe profit), fapta considerata o forma de evaziune. De altfel, evaziunea in acest domeniu este estimata de unii specialisti la 1,5 miliarde de euro.
Solutii ar fi, dar cine sa le aplice?
Constructorii se pling si de faptul ca, de multe ori, firmele cu angajati la negru sint anuntate de anumite persoane in privinta controalelor pe care inspectorii ITM urmeaza sa le faca. „In felul acesta, patronii isi trimit acasa angajatii fara acte, timp de 2-3 zile cit dureaza controlul, dupa care ii cheama din nou la lucru”, spun constructorii. Solutia pe care o propun acestia este inasprirea legislatiei in domeniu, prin cresterea cuantumului amenzilor pina la citeva procente din cifra de afaceri a firmei. „Mai mult, as zice ca, la a treia abatere de acest gen, sa le fie ridicate licentele. Asa cum, de fapt, se intimpla in Occident, prin Germania, Franta etc, unde se merge pina la inchiderea firmei care a fost prinsa in ofsaid. Dar, cred ca degeaba vor fi astfel de sanctiuni, daca ele nu se si aplica”, incheie Avram Groper. In prezent, exista o serie de propuneri, una dintre acestea referindu-se la introducerea Registrului National al Constructorilor care cuprinde firmele, expertii si specialistii autorizati în lucrari de executie constructii. Astfel, se doreste ca eliberarea autorizatiei de constructie sa fie conditionata de existenta unui contract cu o firma membra a RNC si urmarirea fazelor determinante de catre inspectorii în constructii. In plus, constructorii ar putea fi obligati sa prezinte facturile la stabilirea valorii finale a locuintei.
Amenzi cu duiumul
De la inceputului lui 2008, s-au aplicat sanctiuni drastice pe linia relatii de munca, angajatorilor in constructii. Numai in urma „Campaniei Nationale privind verificarea respectarii legislatiei
referitoare la securitatea si sanatatea in munca in domeniul constructiilor” din luna mai, au fost depistati aproape 20 de angajatori din 67 controlati, care foloseau lucratori (26) fara forme legale. In aceeasi actiune, echipele de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau au aplicat amenzi pentru nerespectarea repausului saptaminal (in cazul a noua angajatori), neacordarea sporurilor pentru orele lucrate suplimentar (11) si nedepunerea la termen a modificarilor la Registrul general de evidenta a salariatilor (8 cazuri).
Valoarea totala a amenzilor aplicate atunci, constructorilor s-a ridicat la 58.500 lei, concluzia condecerii ITM Bacau fiind una nu foarte fericita. „Comparativ cu anul trecut, deficientele la angajatorii in constructii au scazut, cu precadere cele de pe linia securitatii si sanatatii in munca. Munca fara forme legale se mentine insa, la acesti operatori, inca foarte ridicata”, a declarat inspectorul sef al ITM Bacau, Haralambie Irimiescu.
Totodata, la compartimentul Sanatate si Securitate in Munca din cadrul institutiei, nu exista saptamina in care sa nu se raporteze accidente de munca. Potrivit ultimelor informatii, de la inceputul lui 2008 pina in prezent, s-au inregistrat pe raza judetului Bacau nu mai putin de 35 de astfel de evenimente, din care patru mortale si alte cinci, urmate de invaliditate. „Majoritatea incidentelor se intimpla in domeniile constructii si prelucrare a lemnului”, a precizat Ioan Andrei, inspector sef adjunct ITM Bacau.
Florentin RADU, Madalina ROTARU
Lasă un răspuns