Manifestarea face parte dintr-un program de art-terapie inițiat și coordonat de psihologul Penitenciarului Bacău. Vizitatorii pot admira picturi pe coajă de copac și quilling, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”.
Ramona IONESCU
Expoziție inedită la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău. Ieri, la ora 14.00, a avut loc vernisajul expozițional cu lucrări ale persoanelor private de libertate din Penitenciarul Bacău. Deținuții cu suflet de artist au expus picturi pe coajă de copac și quilling, expoziția bucurându-se de prezența criticului de artă Iulian Bucur, care a evaluat lucrările prezente. Au fost expuse lucrări realizate în colaborare cu elevii de la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” din Bacău. Expoziția a fost realizată cu sprijinul Fundației Stânca Veacurilor Bacău și a voluntarilor din cadrul Penitenciarului Bacău. Activitatea face parte dintr-un program de art-terapie inițiat și coordonat de Lorena Bolfă, psihologul Penitenciarului Bacău.
Prin metoda terapia prin artă, psihologul folosește diferite modalități de reprezentare prin intermediul cărora persoanele private de libertate se concentrează pe comunicarea non-verbală și pe procesele creative, împreună cu facilitarea unui mediu sigur, de încredere, în cadrul căruia persoanele își pot recunoaște și exprima sentimente puternice. „Având în vedere necesitatea reducerii efectelor negative ale executării pedepsei privative de libertate asupra persoanelor deținute, apreciem că, în funcție de nevoile identificate, se poate realiza stimularea cunoașterii, creativității, dezvoltarea și exersarea deprinderilor practice, artistice, literare, muzicale, plastice, tehnice, precum și menținerea tonusului fizic și psihic corespunzător, prin desfășurarea și organizarea de activități educative și culturale”, a spus inspectorul Adrian Novac, purtător de cuvânt la Penitenciarul Bacău.
Lasă un răspuns