• în numai trei ani, Termloc a pierdut mai mult de jumătate din obiectul activității de producere și distribuție a agentului termic • dacă în 2000 Termloc administra 40 de centrale termice și 35 de puncte termice, din luna mai societatea nu mai rămîne decît cu 27 de centrale termice • patronul societății, Dumitru Crîșmaru, își pune mari semne de întrebare legat de activitatea societății peste 3-4 ani • Termloc rămîne, însă, una dintre firmele prospere din oraș, dovadă fiind modernizările realizate la sediului societății și mașinile de ultimă generație recent achiziționate
Societatea Termloc SA Bacău, furnizorul de căldură și apă caldă care în urmă cu trei ani deținea monopolul pe piața băcăuană a agentului termic, începe să piardă serios teren. Primul semnal pentru societate a fost transferarea în urmă cu trei ani a punctelor termice de cartier din administrarea societății în subordinea Sucursalei Electrocentrale Bacău, actualul CET SA Bacău. Trecerea celor 35 de puncte termice în curtea producătorului de abur industrial s-a făcut cu înțelegerea ambelor părți, deși nimeni nu a înțeles care a fost motivul pentru care acționarul majoritar al Termloc, Dumitru Crîșmaru, care concesionase de la Consiliul Local activitatea de furnizare a agentului termic pentru o perioadă de 20 de ani, a renunțat de bunăvoie la partea de distribuție a agentului termic prin punctele termice de cartier. După ce a rămas în administrare numai cu cele 40 de centrale termice, Termloc a început treptat să închidă centralele considerate nerentabile. Primele două centrale au fost închise în vara trecută, iar în această vară furnizorul a anunțat că va închide alte două unități de producere a agentului termic a căror menținere în funcțiune produce pierderi economice societății. Centerala termică Șoimului va fi scoasă din funcțiune întrucît din cele 216 aparamente racordate inițial mai sînt branșate doar 58, din care majoritatea sînt împărțite cîte unul, două în cîte un imobil. Cei mai afectați de pe urma închiderii centralei sînt locatarii blocului 29 de pe strada Ioniță Sandu Sturdza, unde mai sînt 27 de aparamente locuite în majoritate de pensionari care nu vor mai avea nici căldură și nici apă caldă. Cea de-a doua centrală ale cărei instalații vor fi închise în perioada imediat următoare este CT Institut, care în proporție de 90 la sută alimenta Universitatea Bacău. Pentru că instituția de învățămînt superior își va monta sursă proprie de încălzire, centrala nu mai deservește decît blocul 159 de pe strada Mărășești, unde din totalul de 44 de apartamente doar 28 mai sînt la rețea. În cazul acestor proprietari, lucrurile sînt mai puțin dramatice decît a pensionarilor de pe Ioniță Sandu Sturdza, întrucît perspectiva sursei de încălzire o reprezintă montarea unei centrale termice de bloc.
Patronul Termloc, mai bogat decît Sechelariu?
Atît în cazul centralelor închise anul trecut, cît și a celor care vor fi casate în această vară, principalul motiv îl reprezintă numărul mare de băcăuani care se debranșează de la rețeaua de termoficare a orașului. Prețurile exagerate plătite mai ales în lunile de iarnă, la care se adaugă nesiguranța în ce privește furnizarea serviciilor de căldură și apă caldă, din cauza datoriilor foarte mari pe care societatea le are de recuperat de la populație, îi determină pe foarte mulți băcăuani să renunțe la serviciile firmei. Inclusiv proprietarii apartamentelor din categoriile sărace ale populației se împrumută la bănci și fac eforturi pentru a-și monta centrale termice de apartament. Avalanșa mare de debranșări a fost analizată în mai multe rînduri de societate, însă cu excepția construirii unei centrale termice complet autormatizate firma s-a limitat la a realiza reviziile și modernizările anuale la care este obligată în contractul de concesionare încheiat cu Consiliul Local. Dovada cea mai clară că serviciile Termloc nu îi mulțumesc pe băcăuani o reprezintă numărul celor care au renunțat la servicile firmei, adică aproape 30 la sută din totalul apartamentelor racordate inițial.
Pe lîngă cele patru centrale închise din cauza nerentabilității, Termloc va pierde alte nouă centrale termice. Începînd cu data de 1 mai, CT Bucegi, CT Neptun, CT URA, CT Dacia, CT Gară, CT 1 Bacovia, CT 2 Bacovia, CT 3 Bacovia și CT Nufărului vor trece în administrarea CET SA Bacău și vor fi transformate în puncte termice de cartier. Motivul transferului îl reprezintă faptul că pînă la intrarea în centrală este realizată rețea de distribuție a agentului termic de către CET, investiția fiind realizată în urmă cu mai mulți ani. În aceste condiții, firma care în urmă cu trei ani deținea monopolul pe piața băcăuană a agentului termic nu va mai rămîne decît cu 27 de centrale termice. Dintre acestea, alte șase (CT Luceafărul, 5 Miorița, Piață, 3 Cremenea, 1 Mai și Grup Școlar) sînt pe lista neagră, procentul de debranșați fiind cuprins între 36 % și 49 la sută. În cazul în care procentul de debranșare va fi sub sarcina termică de 60 la sută și acestea vor intra în conservare. „Dacă se continuă în acest ritm cu debranșările, nu știu ce se va întîmpla peste cîțiva ani”, a averizat patronul Termloc, Dumitru Crîșmaru, la ultima conferință de presă. De menționat că pe lîngă centralele menționate, pentru alte cîteva centrale iarna următoare se anunță a fi ultima în care vor mai funcționa. Așa ar putea fi cazul centralelor 1 Cornișa, cu un grad de debranșare de 32%, 1 Miorița – 32%, 2 Miorița – 31%, 4 Cornișa – 31%, Grivița, 30%.
De amintit însă și gradul de debranșare a locatarilor arondați celorlalte centrale termice din Bacău: Energiei 24 – 29%, 3/5 M.Viteazul – 28%, Prefectura – 28%, Lic. Gh. Vrănceanu – 27%, 2 Cornișa – 26%, 4 Miorița – 25%, 3 Miorița, 25%, Parc 1 – 22%, Parc 2 – 21%, 4/6 9 Mai – 20%, 5 Cremenea – 14%, 3/2 Mărășești – 11%, Cuza Vodă – 9%, 4 Cremenea – 9%.
Chiar dacă activitatea cu producerea și distribuția agentului termic s-a subțiat simțitor, iar datoriile pe care societatea le are de încasat de la beneficiari sînt de peste 100 de miliarde de lei, Termloc rămîne una dintre firmele prospere din Bacău. Activitățile conexe de montare a centralelor termice, de montaj și reparații în domeniul sanitar par să aducă venituri însemnate în conturile Termloc. Nu este de neglijat nici faptul că, pînă nu demult, Termloc a deținut foarte multe spații comerciale în zone importante ale Bacăului. În ultimii doi ani, sediul societății, din strada Geroge Bacovia, a fost complet modernizat, iar firma a achiziționat mașini de ultimă oră. Administratorul majoritar Dumitru Crîșmaru a fost indicat de primarul Dumitru Sechelariu ca fiind mai bogat decît el și ar fi trebuit să se regăsească pe lista celor mai bogați 100 de oameni din România.
Pînă la noi decizii în ce privește strategia pe termen lung, conducerea societății a decis să le facă un cadou băcăuanilor care mai sînt deserviți de societate. În luna aprilie, înaintea sărbătorilor de Paște, toți băcăuanii vor primi apă caldă, urmînd ca după această lună să fie analizată situația restanițerilor care au uitat să-și mai plătească întreținerea. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns