Duminică seara, la Teatrul de Vară „Radu Beligan” din Bacău, actriţa Tania Popa a susţinut spectacolul emoţionant, „Fata din curcubeu”, de Lia Bugnar.
La începutul piesei, actriţa coboară de pe scenă şi întreabă spectatorii „Aveţi 1 leu?”, apoi aleargă prin sală să strângă banii. Organizatorii ne-au mărturisit, după spectacol, că băcăuanii prezenți în sală au donat aproape 200 de lei, intrând în jocul artistei, bani care vor merge la copiii cu autism. Precedentul record era de numai 60 de lei, strânși atunci când piesa s-a jucat la Banca Națională a României. Această acţiune a personajului anunţă situaţia dificilă în care se află şi până unde poate să meargă pentru a obţine un venit.
Fiind „o fată de moravuri grele”, cum se autointitulează, personajul trăieşte cu banii câştigaţi din serviciile pe care le „prestează” pe locul 13 din ultimul rând de la Cinema Curcubeu.
Decorul este minimalist, fiind format doar dintr-o grămadă de ziare, simbolizând locuința personajului, o găleată, folosită în loc de scaun și câteva alimente: o bucată de pâine, un cartof și un ardei, pe care artista le consumă cu mare finețe.
Toate scenele importante sunt dublate de cântece interpretate în limba rusă de Tania Popa, acompaniată muzical de tânărul pianist Marian Hâncu. Dând dovadă de o expresivitate incredibilă, chiar dacă nu ştii limba rusă, îţi dai seama cu uşurinţă de trăirile pe care le transmite artista.
Personajul relatează publicului povestea vieţii sale, cum a ajuns prostituată, după ce a trăit într-o familie fericită, dar cu un final tragic. Sora ei geamănă, Vera, a murit înecată sub ochii ei, iar mama s-a sinucis după ce a suferit un accident, în urma căruia a rămas paralizată. La scurt timp, a decedat şi tatăl. Ca să nu-i lase fără acoperiş acolo, sus, ea dă foc casei în care locuiau.
Finalul piesei este la fel de tragic, actriţa fiind lovită de „umbra” unui poliţist, care o trimite la „întâlnirea” cu familia ei din ceruri. După această reprezentaţie încărcată de emoţie, spectatorii au ieşit din sală cu lacrimi în ochi.
Spectacolul a fost organizat de Asociaţia „Totul pentru un surâs”, iar încasările vor fi direcţionate către Asociația Betania din Bacău, pentru susținerea orelor de terapie pentru copii cu autism.
Lasă un răspuns