Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), condusa, in prezent, de un bacauan, Laurentiu Baciu, au cerut alocarea in Bugetul Ministerului Agriculturii a cuantumului maxim al PNDC (Plati Nationale Directe Complementare) pentru sectorul vegetal, la suma de 32,42 euro/ha. Pe linga aceasta, ei mai au inca opt asemenea propuneri.
Irigatiile – spun fermierii in scrisoarea trimisa premierului – continua sa ramina un subiect fara solutionare. „A iriga este un lux – sustin ei – pe care nu si-l pot permite fermierii rom-ni, deoarece costurile cu apa de irigat sint foarte mari”. Importanta si necesitatea irigarii culturilor agricole este cunoscuta si nu putem face o agricultura performanta, competitiva si comparabila cu cei din UE fara utilizarea acestui factor de productie. „Precizam ca o parte din infrastructura necesara, cum ar fi canalele de aductiune existente, necesita doar impermeabilizarea lor, precum si refacerea statiilor de pompare si punere sub presiune – se arata in scrisoare. Pretul apei pentru irigat trebuie sa fie sustenabil, astfel incit costul de productie sa nu influenteze negativ costul final al produselor agricole”. Romania a ajuns sa irige, in prezent, doar circa 70.000 ha, extrem de putin fata de suprafata amenajata pentru irigat care in anul 1989 era de aproximativ trei milioane de ha. „Propunem ca o solutie urgenta, refacerea si modernizarea sistemelor de irigat, care ar presupune cele mai mici costuri cu apa si continuarea lucrarilor la canalul Siret-Baragan. De asemenea, solicitam ca legislatia sa fie modificata prin introducerea unor pedepse dure impotriva celor care distrug aceste sisteme de irigatii” – au conchis fermierii.
Alte propuneri vizeaza accesarea fondurilor europene, care se face cu dificultate datorita birocratiei excesive si conditiilor de accesare extrem de grele, si definitivarea deciziei privind cultivarea de organisme modificate genetic – OMG si a folosirii biotehnologiilor agricole, in asa fel incit incepind cu anul agricol 2012 acestea sa poata fi cultivate si in Romania, pentru a se beneficia de avantaje care se refera atit la productie, cit si la mediu. „Utilizarea biotehnologiilor agricole trebuie sa devina parte integranta a politicii agricole a Romaniei, menita sa faca posibila cresterea productiei si a productivitatii prin realizarea unei agriculturi durabile si viabile economic” – spun agricultorii. LAPAR sustine introducerea biotehnologiilor agricole, avind o experienta foarte buna cu acestea pana in anul 2007.
Fermierii din LAPAR i-au reamintit premierului ca ei au fost cei care au sustinut introducerea taxarii inverse, ceea ce a condus la fiscalizarea comertului cu cereale. In acest moment, rambursarea TVA-ului este foarte greoaie, conducind la intirzieri foarte mari, nejustificate” – spun ei acum.
O problema ceva mai veche, dar actuala, este si vinzarea de terenuri agricole strainilor. De aceea, LAPAR mai propune initierea unui set de acte normative care sa stopeze vinzarea terenurilor si sa se protejeze fermierii romani, in asa fel incit capitalul romanesc sa fie sprijinit cu prioritate, pentru a se evita situatiile de criza, iar statul sa aiba drept de preemtiune in fata cumparatorilor de alta nationalitate a terenurilor agricole, dupa exemplul din Germania. „Apreciem ca aproximativ un milion de hectare de teren agricol s-a vindut pina acum, iar tendinta este in crestere – spun fermierii. Majoritatea terenurilor cumparate cu capital strain in alte scopuri decit cele agricole au fost lasate nelucrate (parloaga), producind perturbari in activitatea de productie a fermelor agricole romanesti”. In situatia actuala, fermierii romani nu pot beneficia de acces liber la capital care sa le permita consolidarea proprietatii funciare. Concurenta pe o piata funciara deschisa in Romania ii dezavantajeaza in mod cert.
Asupra altor solicitari ale agricultorilor, vom reveni.
Lasă un răspuns