Fermierii români își doresc un exercițiu financiar statal și o strategie de dezvoltare a agriculturii pe un ciclu de șapte ani, similar celui din Uniunea Europeană. Aceasta a fost una dintre concluziile recentei Conferințe Națioale a Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Fermierii sunt nemulțumiți de ritmul de dezvoltare și de modernizare al agriculturii.
„Se impune – spunea președintele LAPAR, fermierul băcăuan Laurențiu Baciu – luarea unor măsuri concrete specifice fiecărui domeniu, creionarea unei strategii care să vizeze cel puțin un exercițiu financiar de șapte ani, elaborarea de acte normative care să conducă la o mai bună organizare și structurare a proprietăților, a fondului funaciar. Am fost deseori martoriii unor ample discuții privind structurile de proprietate în agricultură, mărimea și eficiența acestora. Personal, m-am declarat împotriva acelor structuri agrare care nu pot asigura un minim de trai proprietarilor, pledând pentru exploatațiile agricole care produc și pentru piață, pentru cele care produc plusvaloare și, evident, profit.
Fără îndoială că trebuie să existe în România, date fiind condițiile specifice acestei țări, ferme familiale, gospodării țărănești, poate singurele care pot valorifica potențialul agricol în mod deosebit din unele zone colinare, de deal și de munte. Dar, pentru aceste categorii de exploatații se impun programe speciale, măsuri care să stimuleze asocierea și sprijinul financiar pentru consolidarea lor, astfel încât, inclusiv cele aflate în zona de subzistență să producă și pentru piață. Astfel, aceste structuri pot contribui la creșterea producției totale agricole la nivel național alături de marile exploatații. „De la subzistență la performanță – a mai opinat Laurențiu baciu – este încă o mare distanță care va trebui repede și substanțial diminuată. Voi continua să susțin în mod deosebit exploatațiile agricole care, prin dimensiuni și bună organizare, prin aplicarea tehnologiilor de ultimă oră, reușesc să performeze. Reprezentanții lor au ales să se asocieze și pentru o mai bună reprezentare a intereselor la nivel național, să adere la structura LAPAR care a organizat cea de a XI-a Conferință Națională în 13 de activitate și ai căror reprezentanți, în marea lor majoritate, s-au aflat la Conferijnță.”
Fermierii mai cred că este important să susțină exploatațiile care și-au dovedit eficiența chiar în condiții uneori vitrege. Pentru că au văzut că nu este deloc ușor să-ți desfășori activitatea într-o concurență neloială pe o piață unică europeană, în care unii primesc sprijin financiar chiar și de trei-patru ori mai mare decât li se acordă fermierilor români.
Lasă un răspuns