Festivalul internaţional de muzică pop Cerbul de Aur 2008 începe, miercuri, în Piaţa Sfatului din Braşov cu un spectacol special susţinut de trupele rock Iris şi Direcţia 5.
Piese celebre cântate în trecut pe scena Cerbului, precum ‘Deschideţi poarta soarelui’, ‘La fereastra ta’, ‘Noapte albastră’, ‘Un actor grăbit’, ‘Say something’, ‘Strada ta’, ‘Spune-mi’, ‘Şi ce dacă’, ‘Să mori de dragoste rănită’, ‘Dor de viaţă’, ‘Nataşa’ sau ‘Let me try’ vor răsuna în interpretarea unora dintre cei mai mari artişti români – Iris, Direcţia 5, Aura Urziceanu, Angela Similea, Doru Tufiş, Paula Seling, Gabriel Cotabiţă, Nicola, Laurenţiu Cazan, Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Mircea Baniciu, Marcel Pavel şi Nico.
Seara de 3 septembrie va continua cu prima semifinală, în care vor concura zece artişti, iar recitalul va fi susţinut de grupul spaniol Los Vivancos.
În următoarele două seri, în care alţi 20 de concurenţi se vor întrece pentru trofeul Cerbul de Aur, vor concerta interpreta spaniolă Natalia Rodriguez, Ştefan Bănică Jr., Horia Brenciu & Orchestra, Ruslana şi Iris. Seria recitalurilor va fi încheiată pe 6 septembrie, în seara de Gală, de celebra trupă britanică Simply Red.
Pe 7 şi 8 septembrie, pe scena Cerbului de Aur vor urca numeroşi artişti ai muzicii folclorice, precum Nicolae Furdui Iancu, Tiberiu Ceia sau Matilda Pascal Cojocăriţa, plus Damian Drăghici & Brothers.
La Festivalul Internaţional Cerbul de Aur 2008 se vor întrece 25 de concurenţi din străinătate şi cinci din România, după retragerea interpretei Dewi Marpaung din Indonezia şi a trupei Mudmen din Canada, înlocuiţi cu Provincialii şi interpreta Annamari Dancs.
Tony Poptămaş&Desperado featuring Alexandra Ungureanu, Răzvan Krivach şi Dragoş Chircu sunt interpreţii care au fost desemnaţi la finala naţională să reprezinte România la Festivalul Internaţional Cerbul de Aur 2008.
Interpreţii aleşi să reprezinte România vor concura cu alţi 25 de artişti din China – Chen Luhong şi En Yang, Moldova – Alexa, Millenium şi Olia Tira, Suedia – Biondo şi Josefin, Cuba – Biu, Franţa – 3Nity, Germania – Alexander Prosek, Norvegia – Crash!, Argentina – Nicolas Cantoro, Marea Britanie – Nicole Jane, Australia – Sarah Reene, Rusia – Lena Grach şi Victoria Linskaya, Israel – Tami & Nir, San Marino – Miodio, Letonia – Sabine Berzina, Slovenia – Maya, Malta – Priscilla, Italia – Krikka Reggae, Turcia – Deniz, Bulgaria – Nevena şi Belarus – Alexandra&Constantin.
Potrivit regulamentului festivalului, câştigătorii trofeelor Cerbul de aur (10.000 de euro), Cerbul de argint (7.000 de euro) şi Cerbul de bronz (5.000 de euro), vor fi desemnaţi de un juriu, care la această ediţie este format din Valeriu Lazarov, Dida Drăgan, Horia Moculescu, Victor Socaciu, Eugen Doga – compozitor, Rolf Wetzel – reprezentant casă de producţie din Germania, Alfredo Tisocco – compozitor, preşedintele Cramp Music din Italia, Marty Cintron – solist No Mercy, Ande Paivalainen – preşedinte Taurus Music Frod, din Finlanda. Preşedintele Juriului nu a fost încă stabilit.
Pe lângă cele trei premii, vor mai fi acordate premiul de popularitate şi premiul special al juriului care nu sunt remunerate, cât şi un număr de 250 de medalii jubiliare care vor fi înmânate tuturor celor care, de-a lungul timpului au contribuit la realizarea festivalului, precum Sanda Ţăranu, Iurie Darie, Valeriu Lazarov.
Biletele la Cerbul de Aur costă, pentru serile de 3, 4, 5 şi 6 septembrie, în funcţie de poziţionarea în arena din Piaţa Sfatului, 70 de lei, 50 de lei şi 30 de lei. Pentru serile de folclor preţul unui bilet este de 40 de lei, 30 de lei şi 20 de lei.
În Capitală, biletele pot fi achiziţionate de la Casieria Televiziunii Române şi din reţeaua magazinelor Diverta, iar la Braşov, de la Catedrala din Piaţa Sfatului, Rectoratul de pe strada Mureşenilor, Modarom de pe strada Republicii, Orizont 3000 din cartierul Steagu, magazinul Diverta Star, din cadrul Complexului Comercial Star, precum şi din parcarea mare din Poiana Braşov.
Bugetul celei de-a 16-a ediţii a Cerbului de Aur se ridică la suma de 1.138.000 de euro, fără contribuţia Primăriei şi a Consilului Judeţean Braşov. Din această sumă, circa 40% reprezintă onorariile invitaţilor, 40% manopera, transportul, cazarea, carburanţii şi altele.
Cerbul de Aur se va desfăşura în perioada 3-8 septembrie, în Piaţa Sfatului din Braşov, după o pauză de doi ani, în care festivalul nu a mai fost organizat din motive financiare.
Evenimentul muzical, care aniversează 40 de ani de la debutul său, va fi transmis în direct de TVR 1 şi TVR Internaţional. AGERPRES
Remember 1968 "Cerbul de Aur" Prima editie a zis
Sa nu uitam ca in anul 1968 a fost Prima editie a festivalului „Cerbul de aur” Brasov. Prima distinctie din partea romaniei a fost obtinuta de Margareta Paslaru, de fapt prima deschizatore spre recunoastere a muzicii usoare romanesti. Si iar, sa nu uitam restrictiile care se impuneau pe vremea aceea: nu era voie sa te misti mai lejer, sa interpretezi melodii impuse, toalete sobre si prestabilite. Invitatii se simteau in largul lor, degajati si liberi in desfasurare.
Aceasta distinctie de recunoastere a valorii artistice i-a inlesnit invitatiile care au urmat la Concursuri si Festivaluri internationale, cucerind premii si distinctii fiind inclusa in randul vedetelor internationale.
–––––-
1968 Prima editie „Cerbul de aur”
Smaranda Oteanu: Ieri a fost si ultima zi in care concurentii s-au
intrecut pe podiumul de concert. Printre ei Margareta Paslaru s-a
impus aducand in toata prezentarea ei o nota sobra, demna de inalta
tinuta a acestui festival international. Alaturi de ea a fost apresiat
si Josef Laufer, un tanar cantaret ceh plin de vivacitate.
(Scanteia 10 martie 1968)
–––––––
Margareta Paslaru
Sant fericita de reusita stradaniilor mele , cu atat mai mult cu cat
socotesc ca am avut concurenti cu o tinuta artistica de valoare. Sant
fericita mai ales ca am reusit sa castig o mentiune la primul
concurs-festival international tinut in tara noastra.
(17 martie-23 martie 1968)
–––––––
MARGARETA PASLARU
*** In 1969, am participat in calitate de laureata a primei editii, fiind invitata in recital. Era o recunoastere care imi dadea acel „plus” de libertate, pe scena. Interpretand 13 melodii- de la piese de respiratie pana la slagare ritmate si folclor – am fost acompaniata de propria-mi formatie condusa de Rolf Albricht, un muzician talentat si serios. Impreuna atinsesem un alt platou.
(Radio Romania Atualitati – Andrei Partos/2008)
–––––––––
Ecouri din presa „Cerbul de aur” 1969
C.F. (despre Cerbul de Aur): „Am urmarit mai intai recitalul
Margaretei Paslaru. Exemplu de munca asidua, de dorinta de
perfectionare, Margareta Paslaru, insusindu-si o remarcabila miscare
scenica, largindu-si repertoriul; nu este numai o actrita cu mari
posibilitati expresive, dat si o excelenta cantareata. Recitalul de
aseara e, in acest sens, o cununa de succes.”
(„Scanteia”-duminica 9 martie 1969)
Mariana Parvulescu: „Numai intr-un singur an, tanara noastra
cantareata a trecut de la incercarile concursului, pe podiumul
vedetelor. Si Margareta de azi, aminteste si ea de un basm: „crestea
intr-un an … cat altii in sapte”
(„Romania libera”- sambata, 8 martie 1969)
Ecaterina Oproiu – (Contemporanul 1969)
…ea a trecut peste voga altora si a ei, reinnoita de folclor, sacaita de insuccesul brasovean, revitalizata de recital, adica de maratonul acela temerar cand un ceas, doua ceasuri, interpretul ramane in mijlocul multimii neajutorat si insingurat, in acea alba insingurare a alergatorului de cursa lunga. Cu galetile in mana gafaind ambitios, ea a jucat cel mai important rol al vietii ei. Rolul de self-made-man, ar spune unii. Noi l-am numi altfel. Noi am spune ca rolul ei e de fapt un rol dublu, pentru ca pe rand sau in acelas timp ea a fost de-a lungul carierei sale si Pygmalion si statuia.”
S.Maximilian si Tr.Catincescu: In aceeasi seara au dat recitaluri
Margareta Paslaru,Gigliola Cinquetti si Frankie Avalon, care au fost
calduros aplaudati de public.
(Munca-9 martie 1969)
––––––
Blog: Admiratori forever…Margareta