• ferm convinși că din pompele și fîntînile pe care le sapă izvorăște o apă curată, care nici nu poate fi comparată cu cea de la robinet, mulți dintre băcăuani ajung să bea compuși de amoniac și infiltrații de la conducte de canalizare
Nici un utilizator de apă din fîntîni sau de la pompele dintre blocuri nu a solicitat pînă acum o analiză a apei pe care o beau. Sursa proprie de apă a devenit o modă printre băcăuani. Fie că este săpată printre blocuri, în curtea unei case bătrînești sau a unei vile nou-nouțe, o pompă sau o fîntînă te scutește de griji. Orice avarie la sistemul public de aprovizionare cu apă este întotdeauna rezolvată de băcăuanul de rînd la pompa din spatele blocului.Utilizatorii unor asemenea surse uită că cel mai important lucru este să facă înainte de toate analize de laborator ale apei. „Din proprie inițiativă nu a venit pînă acum nici un proprietar de fîntînă sau pompă să ceară efectuarea unor analize chimice și bacteriologice la apa pe care o folosește în gospodărie. Este un lucru elementar, dar băcăuanii par că nu dau importanță acestui lucru. Ei cred din start că, dacă apa izvorăște din pămînt, este curată și bună de băut. În realitate, astfel de pompe săpate printre blocuri sînt extrem de periculoase. În zonele dintre imobile trec conducte de canalizare, care nu știi cînd se sparg, iar infiltrațiile ajung în pînza freatică”, ne-a declarat Constantin Mazilu, asistent la compartimentul de Igiena Mediului din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP).
Pentru ca sursa proprie de apă să fie sigură și să nu pună în pericol sănătatea celor care se aprovizionează din ea, calitatea apei ar trebui controlată zilnic, prin analize de laborator. „Un set complet de analize chimice și bacteriologice pentru o apă potabilă se ridică la un milion și jumătate de lei. În funcție de calitatea inițială a apei, acestea trebuie făcute într-un anumit ritm. Dacă apa iese bună de la început, cel puțin de două ori pe an ea trebuie din nou supusă analizelor de laborator”, ne-a declarat Luiza Dămătăr, șefa laboratorului de Igienă Comunală. Pe lîngă faptul că nu ajung niciodată cu apa de la pompă sau fîntînă la analize, băcăuanii nici nu se interesează care sînt regulile minime pe care trebuie să le respecte atunci cînd sapă o sursă proprie de apă. „Locuitorii din zona rurală își amplasează fîntînile în apropierea grajdurilor și a latrinelor. Apa dintr-o asemenea sursă este oricînd în pericol să se contamineze. Pericolul cel mai mare este acela al intoxicațiilor cu nitrați. În mod normal, pentru ca latrinele să nu ajungă să infesteze pînza freatică, ar trebui construite cu fosă betonată, care poate fi vidanjată. Cea mai sigură sursă de apă rămîne cea autorizată sanitar, protejată și clorinată zilnic”, a mai spus Mazilu.
Pentru că cei mai expuși intoxicațiilor sînt gravidele și nou-născuții, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au început un control prin toate comunele județului, care urmărește verificarea în laborator a probelor prelevate de la toate fîntînile de interes public. Pe fîntînile și pompele al căror izvor este stabilit în laborator ca fiind bun de băut, reprezentanții DSP trec inscripția „apă potabilă”. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns