Mai multe societăți din zona orașului Comănești au anunțat, în ultimele zile, angajarea a zeci de persoane. Triforest SRL, de exemplu, este interesată să aibă 25 de noi angajați, o altă societate vrea 36 de persoane etc. Misterul acestui val de angajări este dezlegat însă de altă precizare din anunțuri, și anume că selecția se face în baza prevederirlor a două hotărîri de Guvern. Practic, firmele în discuție au apelat la programul de stimulente financiare acordat prin Agenția Națională de Dezvoltare și Implementare a Programelor de Reconstrucție a Zonelor Miniere (AND).
Primul act normativ care statutează acordarea de stimulente financiare pentru cei care angajează oameni din zonele miniere a fost emis în anul 2000. Suma totală acordată în acest program era de 44,5 milioane de dolari. Din acești bani urmau să se acorde stimulente financiare antreprenorilor locali în vederea angajării și instruirii persoanelor fără loc de muncă, provenite din activitățile miniere și cele conexe. În primă fază, în acest program intra numai zona defavorizată Comănești. Un alt act normativ, emis în 2002, lărgește aria de aplicare la alte patru localități: Asău, Palanca, Brusturoasa și Dofteana. Cei interesați de aceste stimulente pot depune cereri cel mult pînă la 31 decembrie anul acesta.
Valoarea acestor stimulente a fost stabilită la maxim 500 de dolari/an/post, pentru un program de lucru de maxim 40 de ore săptămînal.
Condițiile de accesare a fondurilor nu sînt însă chiar simple. În primul rînd, cei care fac astfel de angajări trebuie să fie persoane fizice sau juridice, care să desfășoare o activitate economică în zona de operare. De asemenea, cînd este vorba de firme, acestea nu trebuie să se afle în stare de faliment, lichidare sau încetare de plăți, ori într-o procedură legală ce poate determina un asemenea efect. Agentul economic nu trebuie să aibă datorii la plata salariilor și să nu înregistreze debite la bugetul de stat, al asigurărilor sociale, la fondul de șomaj și la fondul de sănătate. Nici celelalte condiții nu sînt mai blînde. Firma sau persoana care vrea să facă astfel de angajări trebuie să nu aibă vreo reziliere în contractele finanțate de organisme și bănci internaționale datorată nerespectării termenelor și condițiilor din înțelegere. De asemenea, agentul economic trebuie să nu fi derulat vreun program de restructurare în zona de operare din care să rezulte reduceri de personal pentru locuri de muncă similare celor solicitate. În sfîrșit, consorțiul local unde-și are locația solicitantul trebuie să-i dea acestuia un „certificat de bună purtare”.
Cei care fac angajări doresc, în primul rînd, oameni în domeniul prelucrării lemnului sau în industria încălțămintei. Societățile respective sînt urmărite pe periaoda derulării contractului. Purtătorul de cuvînt al Agenției Județene de Ocupare și formare Profesională, Claudiu Boangiu, ne-a explicat că atît instituția în discuție, cît și Casa de Asigurări de Sănătate sau Direcția Finanțe Publie trebuie să certifice lunar că firmele respective nu au datorii, altfel pierd finanțarea din partea AND. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns