– grupul poate stinge, prin autocompensare, TVA de plată raportată de unii membri cu suma negativă de TVA raportată de alți membri pentru aceeași perioadă.
Grupurile de persoane impozabile stabilite în România care, independente fiind din punct de vedere juridic, sunt în relații strânse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar și economic, sunt considerate de acum, din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată drept „grupuri fiscale unice”. Măsura – ne-a informat purtătorul de cuvânt al Direcției Generale a Finanțelor Publice Bacău, Adrian Anghel – este luată de Agenția Națională de Administrare Fiscală ANAF), care a elaborat în acest scop „Proiectul de ordin pentru aprobarea Procedurii de implementare și de administrare a grupului fiscal unic, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare.” Identificarea grupurilor unice se face, astfel, potrivit dispozițiilor art.127, alin.(8) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Grupul fiscal unic implementat în condițiile prevăzute de pct. 4 din normele metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal prezintă particularități numai în ceea ce privește modalitatea de completare și depunere a decontului de TVA. Reprezentantul desemnat al grupului fiscal cumulează, într-un decont consolidat de TVA, pe care îl depune la organul fiscal competent, informațiile privind operațiunile desfășurate de toți membrii grupului în perioada de raportare, și poate stinge, prin autocompensare, TVA de plată raportată de unii membri cu suma negativă de TVA raportată de alți membri pentru aceeași perioadă.
Prin modificările aduse normelor metodologice în cursul anului 2012, s-a prevăzut că grupul fiscal se poate constitui de persoane impozabile care sunt administrate de același organ fiscal competent. Anterior acestor modificări, grupul fiscal se putea constitui numai de marii contribuabili.
Având în vedere aceste modificări, ANAF consideră că este necesară aprobarea unei proceduri de implementare și de administrare a grupului fiscal unic pentru aplicarea unitară de către toate organele fiscale a acestor dispoziții legale.
Pentru implementarea unui grup fiscal unic trebuie depusă la organul fiscal o cerere semnată de reprezentanții legali ai tuturor membrilor grupului, care să cuprindă numele, adresa, obiectul de activitate și codul de înregistrare în scopuri de TVA al fiecarui membru, dovada că membrii sunt în strânsă legătură și numele membrului numit reprezentant.
Pentru a putea înființa un grup fiscal unic este nevoie ca toate persoanele impozabile din grup să aplice aceeași perioadă fiscală, iar opțiunea de a face parte din grupul fiscal trebuie să se refere la o perioadă de cel puțin doi ani. O persoană impozabilă poate face parte dintr-un singur grup fiscal. Organul fiscal va lua o decizie oficială prin care să aprobe sau sa refuze implementarea grupului fiscal și va comunica acea decizie reprezentantului grupului, în termen de 60 de zile de la data primirii cererii. (Petru DONE)
Lasă un răspuns