• prima societate a achitat plățile curente și a rămas doar cu datoria veche la bugetul asigurărilor sociale • cea de-a doua e aproape de închidere și nu mai are de plătit sume fabuloase la stat • primele zece mari debitoare au mai mult de jumătate din datoria totală către stat
Societățile Stofe Buhuși și Cotidian Bacău nu se mai află, din luna septembrie, printre cei mai mari datornici la stat. Cele două societăți au căzut din top din motive diferite. Prima efectuează regulat plățile curente la stat și a rămas doar cu datoria veche, de 84,5 miliarde de lei. Cît privește societatea Cotidian, aceasta și-a restrîns semnificativ activitatea și, implicit, nu mai are dări prea mari către stat în contul salariaților. Firma a rămas în continuare cu 53 de miliarde de lei neplătite. Pentru că angajatorii nu iau în serios plata datoriilor, mii de salariați din județ riscă să rămînă fără pensie și vechime în muncă.
În rest, topul datornicilor la asigurările sociale a rămas aproape neschimbat. Lider este în continuare Agricola Internațional, cu o datorie de 248 de miliarde de lei. „Societatea este singura din rîndul marilor debitori care a obținut eșalonare la plata datoriilor și își urmează graficul cu exactitate pentru a nu pierde acest avantaj”, ne-a declarat Daniela Adjudeanu, purtător de cuvînt la CJP Bacău. Pe lista marilor datornici se mai află Exploatarea Minieră Comănești (246 miliarde), Sofert Bacău (213 miliarde), Carom Onești (184 miliarde), Rafo Onești (181 miliarde), Petrom SA Moinești (178 de miliarde), Chimcomplex Borzești (162 miliarde), Conel Borzești (108), Elbac Bacău (107) și Foserco Tîrgu Ocna (104 miliarde). Datoria celor zece mari debitori din județul nostru care nu au plătit la timp contribuțiile de asigurări sociale reprezintă 55% din valoarea debitului total. În județul nostru sînt peste opt sute de unități economice care au datorii la CJP Bacău, și nu numai. Valoarea acestor debite este de 3.119 miliarde de lei, iar motivul este că firmele nu au plătit ani la rînd contribuțiile salariaților și ale firmelor. „Cele zece mari societăți debitoare au de achitat la noi 1.737 de miliarde de lei. Noi încercăm să recuperăm acești bani în conformitate cu prevederile legii: popriri, sechestre, executări silite, și licitații”, a mai precizat Daniela Adjudeanu.
La sfîrșitul lunii septembrie, la CJP Bacău se aflau în executare silită 586 de societăți rău-platnice. La 440 dintre ele s-au demarat procedurile de executare din acest an. Instituția băcăuană a înaintat Parchetului și 292 de plîngeri penale pentru patronii care au oprit contribuția salariaților, dar nu au mai virat-o la fondul de pensii. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns