• leșinurile și deshidratările din cauza căldurii aduc zilnic zeci de pacienți în cabinetul de Urgențe Medicale • tot mai multe persoane ajung la spital din cauză că au fost mușcate de cîini și pisici, care au un comportament ciudat din cauza caniculei
Medicii Unității de Primire Urgențe(UPU) a spitalului băcăuan sînt unii dintre cei mai solicitați doctori din această perioadă. Temperaturile de peste 35 de grade care au pus stăpînire de cîteva zile pe Bacău le provoacă multe probleme de sănătate persoanelor care nu consumă lichide suficiente și celor cu un organism mai slăbit. După recordul de 180 de consultații înregistrat la Urgențe în primele 24 de ore ale acestei săptămîni, numărul băcăuanilor care ajung la spital din cauza căldurii se menține la fel de crescut. Pe lîngă cardiacii și bolnavii cronici care vin în fiecare oră din zi și din noapte, leșinurile și deshidratările sînt la putere zilele acestea. „Într-o singură oră au venit cinci persoane cu colici renale. Boala le-a fost declanșată de faptul că s-au deshidratat din cauza transpirației și a faptului că nu au consumat lichide suficiente. În astfel de situații, urina devine mai concentrată, iar pietricelele sau nisipul deja existente în rinichi se mișcă de la locul lor și provoacă dureri mari. Toți pacienții au stat sub observație și au primit tratament perfuzabil, dar unul dintre ei a avut nevoie chiar de internare”, ne-a declarat dr. Sofia Haralambie, șefa UPU.
Inamicul organismelor slăbite nu se dovedește a fi zilele acestea numai dogoarea soarelui. Și perioadele de scurte înnorări și scădere a presiunii le-au provocat unora dintre băcăuani stări pentru care au avut nevoie urgentă de un medic. „Joi seară, în intervalul de timp dinaintea ploii, cît a fost presiunea scăzută, au venit cu lipotimii zece tinere. Unele dintre ele leșinaseră pe stradă, altele pe terase, iar altele în casă”, a adăugat doctorița Haralambie. Cazuri similare se perindă zilnic la Urgențe, unde și medicii se chinuie să facă față solicitărilor. Înarmați cu sticle de apă minerală și ventilatoare, medicii și asistenții de la Urgențe reușesc să țină piept numărului din ce în ce mai crescut de băcăunai care le cer ajutorul.
Căldura sufocantă îi înnebunește și pe cîini
Vremea toridă adusă de luna lui Cuptor nu e nici pe placul
animalelor de companie, cărora le-a declanșat comportamente
dintre cele mai ciudate. Cîinii, în special, dar și pisicile și-au adus în
ultima vreme stăpînii la spital cu mușcături la mîini și picioare.
Medicii infecționiști care tratează de ani de zile pacienți mușcați de
diverse animale spun că, în perioadele de caniculă, numărul
victimelor este dublu decît în restul anului. „Pînă la instalarea
temperaturilor de peste 35 de grade, cel mult doi pacienți mușcați
de cîini vagabonzi veneau într-o zi pentru vaccin antirabic. De
cîteva zile, numărul lor este dublu și absolut toți au fost mușcați de
proprii cîini. În ultimii ani, în fiecare vară ne confruntăm cu aceeași
situație. Se pare că animalele devin agitate și violente și cu stăpînii
lor, atunci cînd căldura nu le dă pace”, ne-a declarat doctorul Adina
Botezatu, medic infecționist.
Băcăuanii care au ajuns la cabinetul antirabic din Spitalul de
Urgență au avut totuși șansa să nu fi suferit mușcături atît de grave,
încît să aibă nevoie și de tratament chirurgical. Majoritatea celor
mușcați de cîini și pisici a scăpat și de vaccinul împotriva turbării,
pentru că animalele crescute de ei în curte sau în apartamente erau
ținute sub observația unui veterinar. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns