„După un an, ne revedem în exact aceeași formulă, deși între timp n-am fost împreună”, a început președintele Liviu Goian conferința de presă de la sediul SC Bacău. Alături de el se afla Viorel Tănase, antrenorul pe care l-a învestit la cârma proaspetei divizionare secunde. După cum se știe, Tănase a plecat la Oțelul Galați chiar înaintea începerii campionatului precedent, iar clubul băcăuan nu s-a opus acestei mutări onorante pentru tehnician, deși ar fi avut drept de „veto”, conform contractului. Obiectivul SC Bacău – adică promovarea în LII -, a fost îndeplinit fără Viorel Tănase, dar clubul are mare încredere că ex-gălățeanul va reuși să readucă Bacăul în prima divizie.
Un sacrificiu necesar
După cum a recunoscut și Liviu Goian, „un antrenor care obține promovarea în general nu se schimbă”. Totuși, conducerea SC Bacău a luat această decizie: „Am făcut o analiză serioasă a jocului din campionat, dincolo de promovare, și nu am fost pe deplin mulțumiți. În ceea ce privește renegocierea contractului cu Marius Baciu, vreau să fiu sincer: două părți pot ajunge de acord numai dacă ambele vor, ceea ce nu era cazul. Noi îi mulțumim lui Marius Baciu pentru ceea ce a reușit și îi urăm succes în continuare. Credem că va demonstra multe ca antrenor și vrem să păstrăm o relație bună cu el”, a mai spus Liviu Goian. „Am revenit la Viorel Tănase, pe care îl consider un antrenor foarte bun, capabil să facă destul de iute pasul pe care îl dorim cu toții, spre Divizia A”.
Adio, dar rămân cu voi
Viorel Tănase a fost ultima dată la Oțelul, el mai fiind încă în litigiu cu fostul său club, care nu i-a plătit ultimele trei salarii. A semnat cu SC Bacău pentru trei ani, în condițiile în care strategia clubului este de a ataca promovarea încă din al doilea. „Încă o dată, m-am alăturat unui proiect foarte serios, în care mă voi implica 200%. Vreau să dau o anumită identitate aceste formații, adică s-o fac să joace ofensiv, să atragă publicul. Voi alcătui lotul în funcție de acest fapt, eu având ultimul cuvânt în ceea ce privește păstrarea jucătorilor. De asemenea, țin ca la SC Bacău să fie transparență, de aceea toată lumea va afla din timp ceea ce facem, iar site-ul clubului va fi foarte bine actualizat cu tot ceea ce trebuie”, a spus Viorel Tănase. Primul antrenament al roș-galbenilor este programat pentru 15 iulie, ora 17.30, pe Stadionul Municipal. Din păcate, antrenorul a fost obligat să respingă două onorante propuneri de amical pentru săptămâna viitoare venite de la prim-divizionarele FC Vaslui și FC Botoșani. „Nu era problema de scor, ci că jucătorii noștri sunt încă nepregătiți fizic și s-ar putea accidenta, de aceea am declinat ofertele” – aceasta fiind una dintre primele decizii ale lui Viorel Tănase în al doilea său mandat. Programul SC Bacău este simplu: acasă până pe 11 august, după care două săptămâni la Băile-Felix, iar ultimele două săptămâni de dinaintea începerii campionatului din nou în Bacău.
Cine vine, cine pleacă
Foarte probabil, SC Bacău se va despărți de câțiva jucători aflați la final de contract, respectiv Bamba, Miron, Blănaru și Costin. Alții vor fi împrumutați, conform „verdictului” pe care-l va da Viorel Tănase după primele două săptămâni de antrenamente. „Am avut o discuție bună cu dnii. Sergiu Sechelariu și Daniel Scânteie de la FCM Bacău, intenția noastră fiind de a-i readuce acasă pe jucătorii noștri buni care evoluează în alte părți. Astfel, Lozneanu, Curiliuc și Mihălăchioaie vor juca la noi. La fel, pe Burcă, de la Aerostar, îl avem pentru un an, după o discuție cu dnii. Damaschin și Voicu. Încercăm să aducem doi jucători tineri, de 23 de ani, de la Astra Giurgiu. Dacă nu vom izbuti, avem oricum un plan B. Noii veniți și forța grupului pe care îl vor găsi aici sperăm să determine un progres rapid al echipei”, a detaliat Liviu Goian. „Vrem mulți jucători tineri și ambițioși. Nu înseamnă că nu ne plac jucătorii experimentați, însă vrem dintre cei care au caracter. În acest sens, îl avem în vedere pe Gabriel Paraschiv, de la Oțelul, un jucător de 35 de ani, însă el va fi liber de contract abia în decembrie”, a mai spus președintele SC. La care Viorel Tănase a adăugat: „Paraschiv fusese dus pe linie moartă. Așa l-am găsit la Oțelul, însă am izbutit să-l refac și a jucat foarte bine tot restul campionatului. Nu-mi doresc în niciun caz, dar există posibilitatea ca Oțelul să dea faliment și să se desființeze, caz în care l-am putea aduce mai devreme”.
Jocuri oficiale, în vecini
În ceea ce privește situația generală a SC Bacău, Liviu Goian a punctat: „Că sunt condiții bune aici, pe care unii le consideră excepționale pentru România, eu sunt de părere că asta este doar normalitate. E ceva normal să fie condiții bune de antrenament și joc, salarii și prime de joc decente. Tot normal consider că este să nu facem extravaganțe, echipa fiind a întregului oraș. Cel puțin turul campionatului îl vom disputa pe Stadionul Aerostar. Ne-ar fi plăcut aici, pe Letea, o bază mică și cochetă, dar drenajul gazonului este foarte slab și riscăm să avem meciuri precum cel cu CSM Moinești, din campionatul trecut. Între timp, Stadionul Municipal va fi renovat. Gazonul va avea un drenaj nou și încălzire sub pământ, devenind unul dintre cele mai bune din țară. Va fi și o nouă pistă de atletism, copertină, tribune toaletate. La final, Stadionul Municipal va arăta foarte bine, dacă va ieși după macheta proiectanților. Va fi un stadion de primă ligă. Vrem ca echipa noastră să se întărească în primul an, iar în al doilea să promoveze. În niciun caz nu vom fi o formație care să stea ani în șir pe la mijlocul clasamentului”, a dezvăluit Liviu Goian. În paralel, centrul de juniori al SC Bacău se va mări, urmând să aibe grupe la toate nivelurile de vârstă. „Avem acum trei antrenori, iar din toamnă vor fi cinci. Când și bazele de antrenament vor fi puse la punct, cred că aici va ființa unul dintre cele mai puternice centre publice de juniori din țară. Mă refer la un centru sprijinit de Primărie, nu unul particular, cum au tot apărut academii, super-academii și altele de acest tip”, a mai iterat Goian.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns