De dincolo de Prut, doar vesti de bine. Prezidentul Vladimir Voronin este cuprins din nou de euforia nationalista in viziune moscovita, drept pentru care si-a pus serios la treaba cabinetul guvernamental condus de Natalia Greceanii pentru a gasi solutiile care sa placa Kremlinului. La un recent seminar politic la tema – „Dialoguri transnistrene”, ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasile Sova, a crezut ca da lovitura carierei sale diplomatice avansind ideia separatismului reunit: statut de republica Tiraspolului si constitutie proprie in cadrul comunitatii moldovenesti!. Ori, combinatii de acest gen s-au mai vazut si pe la altii si nu inseamna altceva decit nasterea unui nou stat federal. Cu asta, apele s-ar linisti, cel putin aparent, Bucurestiul n-ar mai reprezenta o amenintare la adresa statului moldovean, iar migrenele privind viitorul ar dispare ca luate cu mina. E-adevarat – recunoaste distinsul nostru personaj, obisnuit sa priveasca doar spre Rasarit, nu si inspre Sud – respectivele masuri ar putea fi in detrimentul Chisinaului, dar prin solutiile avansate vrem sa ne aratam intentiile de a construi un stat stabil, proiectul in discutie afirmind statutul de neutralitate, demilitarizarea si garantarea drepturilor la proprietatea privata a tuturor persoanelor din stinga Nistrului.
Concepte, si nimic mai mult, ce induc sentimentul mariajului in trei, dar caruia ii lipseste tocmai acordul liber al partilor. Aceste documente sint tentante – recunosc guvernantii rusi -, dar luarea unei decizii presupune o dilema complexa. Pentru ca separatistii transnistreni sa considere ca respectivul proiect este sub orice asteptari. Astfel ca ramine la capitolul „Davolno” (mai tirziu, altadata). Singura care se straduieste cu adevarat sa explice adevaratele intentii ale programului avansat de Vasile Sova este presa din capitala moldoveana ce se declara libera de tutela institutiilor procomuniste ale Puterii: Voronin joaca Republica Moldova la ruleta ruseasca; si insista, chiar daca expertii politici considera ca Dmitri Medvedev si Vladimir Putin nu sint incintati de propunerile lui Voronin, oricit de generoase ar parea. Dincolo de tentatiile la prima vedere, Moscova stie ca, fara Transnistria, Republica Moldova reprezinta un teritoriu eminamente romanesc putind intra, astfel, cu usurinta sub influenta guvernantilor de pe malurile Dimbovitei. Iata de ce devin necesare garantiile internationale pentru o federatie sau o confederatie de state formata pe picior de egalitate si in care prezenta politica si militara a Rusiei sa fie batuta in cuie. Statul comun moldo-transnistrean ar proteja Rusia de NATO-izarea Ucrainei si de extinderea Uniunii Europene.
Intilnirile si convorbirile din aceste zile dintre ministrii de externe roman si moldovean n-au adus clarificari in ce priveste relatiile diplomatice reciproce, limitindu-se la constatari cu caracter general, la aprecieri si declaratii non-angajante. Perspectiva alegerilor prezidentiale din anul viitor si ingrijorarile privind rezultatele scrutinului, cu posibile intoarceri „in front” tin la distanta pozitiile si atitudinile clare si ferme in privinta cursului pe care il pot lua evenimentele. Astfel ca podurile de flori de la inceputul anilor ’90 ramin intr-o duioasa amintire ce incearca sa strabata printre gardurile de sirma ghimpata ce se intind, inca, pe zeci de kilometri si care marcheaza granita dintre cele doua lumi romanesti. Asta, mai ales pentru ca interesele si dorintele celor „de sus” (atit la figurat, dar mai ales la propriu) sint cum nu se poate mai clare si pe care presa chisinauana de buna intentie le defineste cu exactitate: Moscova vrea sa lege Tiraspolul de Chisinau cu funia ruseasca si prefera sa intretina conflictul transnistrean inghetat pina la calendele grecesti. Iar sapunul e in miinile lui Smirnov.
…Vestile bune de peste Prut mai au de asteptat pina sa treaca apa. Moscova nu crede in lacrimi, iar Chisinaul se simte bine numai sub vasalitatea slava.
Lasă un răspuns