Borș de urzici
Ingrediente: 1 farfurie adîncă cu urzici (numai frunzele tinere, de la vîrf), 2 fire de ceapă verde, 2 linguri de orez, 1 litru borș, sare.
Urzicile se aleg, se spală, se opăresc în apă clocotită, se scurg, se toacă mai mărunt sau se lasă întregi și se pun apoi la fiert cu 1,5 litri apă clocotită, ceapa tăiată mărunt, orezul și sarea. Între timp se fierbe borșul, separat. Cînd urzicile și orezul sînt fierte, se adaugă borșul strecurat și se mai dă într-un clocot. Se servește simplu, sau – pentru cei care nu țin post – dres cu ou și cu smîntînă. Este bun și rece, servit cu mămăligă caldă.
Pilaf de praz
Ingrediente: 5-6 fire de praz, 250 gr. orez, 5-6 linguri de ulei, 1 lingură de bulion, sare, piper.
Se îndepărtează frunzele de la praz, după care partea albă se spală, se curăță, se taie rondele și se înăbușă în ulei, punînd și 2-3 linguri de apă. Se adaugă apoi orezul curățat de impurități și se spală, se fierb împreună încă 10 minute, amestecînd cu lingura să nu se prindă de fundul cratiței. Se adaugă bulionul diluat cu apă caldă (2 cești), se lasă să dea în cîteva clocote, se potrivește gustul de sare și piper și se pune cratița, acoperită, în cuptor, la foc potrivit. După circa 30 de minute, pilaful este gata. Se așază pe o farfurie și se servește rece.
Strudel cu nuci
Ingrediente: aluat pentru foaie subțire, dintr-un kilogram de făină. Pentru umplutură: 500 gr. nuci măcinate, 500 gr. zahăr tos, 5o gr. margarină.
Din aluat, se întinde o foaie subțire, se stropește cu margarină călduță, se presară cu zahăr, apoi se împrăștie nuca. Se rulează, iar sulul obținut se taie în bucăți lungi cît tava. Tava se unge cu margarină, se așază sulurile, care apoi se ung cu margarină
și se pun la foc iute, timp de 8 – 1o minute, apoi se lasă la foc moderat. După gust, plăcinta poate fi însiropată cu un sirop preparat din miere de albine sau din zahăr topit.
Poftă bună!
Lasă un răspuns