• locatarii care stau în blocurile contorizate racordate la CET au plătit mai puțin de jumătate din costul mediu al căldurii calculat de societate • în cazul blocurilor racordate la Termloc, diferențele între blocurile necontorizate și cele contorizate au variat între sută la sută, 50 la sută sau 30 la sută
Montarea aparatelor de măsurare a consumului de agent termic la fiecare scară de bloc a însemnat un mare avantaj pentru locatarii care în lunile de vară au făcut economii pentru a investi în gigacalorimetre. La asociațiile deservite de CET au fost montate gigacalorimetre la un număr de 65 de branșamente, în timp ce la Termloc 15 asociații sînt complet contorizate pe partea de încălzire, iar alte 17 au montate dispozitive de măsurare doar la cîteva blocuri sau scări de blocuri. La asociațiile Alexandru cel Bun 1A și 5A, oamenii au plătit, în luna decembrie, doar 12.300 de lei pentru un metru pătrat la încălzire, în condițiile în care costul mediu calculat de societate pentru un metru pătrat la încălzire a costat circa 30 de mii de lei. Costuri rezonabile s-au înregistrat și la Asociațiile Alexandru cel Bun 2C, 112 – bloc 21, 112, bloc 36 sau asociația Milcov 6, unde un metru cub nu a depășit 26.000 de lei. În luna noiembrie, cînd consumul de agent termic necesar pentru încălzirea apartamentelor nu a fost foarte mare, o parte dintre locatarii blocurilor contorizate au plătit chiar jumătate din costul suportat de ceilalți băcăuani.
Și în cazul locatarilor din blocurile racordate la Termloc gigacalorimetrele și-au arătat eficiența. În cazul locatarilor din Asociația 13 Mărășești, în blocurile contorizate costul unui metru pătrat la încălzire a variat între 26 de mii și 34 de mii de lei, în funcție de reglajele temperaturii pe care le-au făcut proprietarii. Diferențe foarte vizibile s-au înregistrat și la Asociația Războieni 7. La scările unde există montate gigacalorimetre, oamenii au plătit pentru un metru pătrat la încălzire între 19 mii și 21 de mii de lei, în condițiile în care vecinii de la blocurile necontorizate trebuie să scoată din buzunar, pentru același serviciu, circa 40 de mii de lei pentru un singur metru pătrat. Diferențe s-au înregistrat și în cadul Asociației Sf. Vasile din zona Cornișa, unde, în luna decembrie, pentru un metru pătrat locatarii au plătit între 31 de mii și 37 de mii de lei, în condițiile în care același serviciu i-a costat pe ceilalți membri ai asociației 46 de mii de lei/ mp.
Lasă un răspuns