Cu cisterna în casă
• o cisternă încărcată cu emulsie bituminoasă s-a răsturnat în curțile a două familii din Oituz • aproximativ 500 kilograme de emulsie s-au scurs în rîul Oituz • tot satul Ferăstrău a rămas fără energie electrică • una dintre locuințele avariate aparține fiicei primarului
Locuitorii satului Ferăstrău din comuna Oituz au avut parte, sîmbătă, dimineața, de o trezire extrem de matinală și de intempestivă. Somnul lor a fost întrerupt în jurul orei cinci de zgomotul puternic produs la impactul unei autocisterne cu stîlpii electrici și gardurile a două gospodării. Incidentul a avut loc în momentul în care autocisterna cu numărul de înmatriculare BV-88-AST a evitat coliziunea cu un autoturism Wolksvagen Golf cu număr de Italia, PV – 853450. La volanul autoturismului se afla Dumitru Popa, în vîrstă de 28 de ani, din Focșani, care a încercat să depășească o combină într-o curbă deosebit de periculoasă și fără vizibilitate. Din sens opus circula autocisterna condusă de Ioan Dumitraș, în vîrstă de 32 de ani, din Brașov, care a făcut tot posibilul să evite impactul cu autoturismul, răsturnîndu-se pe partea dreaptă peste gardurile a două locuințe. „Dormeam în camera din față cînd am auzit un zgomot puternic. Mi-am aruncat ochii pe geam și am văzut o mașină mare răsturnată în curtea noastră, chiar sub geamul camerei”, ne-a declarat Corina Naiman, proprietara uneia din gospodăriile afectate.
Autocisterna transporta 20 de tone de emulsie bituminoasă cationică (EBC 60), produs folosit la turnarea asfaltului, iar în momentul în care s-a răsturnat, substanța s-a deversat în curțile oamenilor. „Cînd am încercat să ies din casă am observat că toată ograda era plină de o substănță pîcloasă, urît mirositoare. Nici nu am avut pe unde să calc pentru a ieși din curte. Îmi era teamă că în orice moment substanța necunoscută putea să ia foc”, ne-a povestit și Viorel Naiman. La cîteva minute de la producerea accidentului, autoritățile au acționat extrem de rapid. De menționat că soția lui Viorel Naiman, Corina, este chiar fiica primarului din comuna Oituz, pe care aceasta l-a anunțat imediat prin telefon. „Cînd m-a sunat fiica mea nici nu înțelegeam despre ce era vorba. M-am deplasat repede cu un motoscuter, după care am anunțat poliția, pompierii și Garda de Mediu”, ne-a declarat Ioan Osoloș, primarul din Oituz. La fața locului s-au mai deplasat reprezentanții de la Electrica SA din Onești, cei de la Apele Române și de la cîteva firme de transport din zonă.
Cel mai mare pericol de incendiu provenea de la cablurile de electricitate rupte în urma impactului. „Am debranșat de la energiea electrică tot satul Ferăstrău, întrucît era pericol de scurtcircuitare după căderea stîlpului și rămînerii cablurilor electrice de alimentare în suspensie. De asemenea, pentru a se evita deversarea emulsiei bituminoase în rîul Oituz am etanșat gurile de vizitare ale cisternei. În plus, am evacuat și combustibiliul din rezervorul de carburanți pentru că exista riscul ca acesta să se scurgă pe părțile încălzite ale motorului și să ia foc”, ne-a declarat maiorul Volodia Tisescu, ofițerul de relații cu presa al Grupului de Pompieri Bacău.
Cisterna a fost repusă pe roți cu ajutorul unei macarale, iar după înlăturarea stării de pericol a rămas în supraveghere în zona respectivă o autospecială a Detașamentului de pompieri Onești și a unei grupări operative condusă de lt.col. Didi Țaga.
Deblocarea circulației și ridicarea autocisternei din curțile oamenilor s-a realizat cu mare rapiditate, însă pericolul producerii unei poluări a rîiului Oituz persista. Emulsia scursă din cisternă a ajuns în rigolele de pe marginea șoselei și ulterior în rîul Oituz. „Aproximativ 500 de kilograme de substanță s-au deversat în rîu. Deversarea s-a făcut într-o margine a rîului și s-au produs irizații pe o lungime de aproximativ trei kilometri. Cu ajutorul unei echipe aparținînd Schelei de Petrol Moinești am intervenit cu substanță SPIL SORB și am reușit anihilarea undei poluante. Nu este vorba despre un impact major asupra apei”, ne-a declarat Titi Secară, comisar la Garda Națională de Mediu din Bacău.
Împreună cu primarul localității, echipa de la Garda de Mediu a stabilit toate măsurile necesare pentru înlăturarea tuturor efectelor cauzate de scurgerea emulsiei. Astfel, pe rigolele pline cu emulsie s-au construit baraje din piatră și nisip pentru a împiedica scurgerea în apă a produsului. „Pînă marți rigolele vor fi curățate, însă cel care se face vinovat de producerea accidentului va trebui să acopere toate pagubele, inclusiv despăgubirile pentru cele două gospodării avariate”, ne-a mai spus primarul Osoloș. După primele cercetări efectuate de polițiști s-a constatat că vinovat de producerea accidentului se face șoferul autoturismului Wolksvagen. Din fericire, nici o persoană nu a fost rănită, iar pagubele materiale nu depășesc 50 de milioane de lei. (Măriuca BOBOȘA, Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns