Functionarii din administratia publica locala a Municipiului Moinesti s-au aflat, ieri, 2 februarie, in greva de avertisment timp de doua ore, intre orele 8,00 – 10,00. „Am declansat actiunea de protest intrucit nu am primit niciun semnal din partea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si a Ministerului Finantelor Publice fata de revendicarile noastre” – se arata intr-un comunicat al Biroului Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA). La Moinesti, greva a fost organizata de Sindicatul Liber al Salariatilor din Administratia Locala de Stat – Primos.
Conflictul de munca a fost declansat de FNSA, iar in programul de actiuni mai sint prevazute pichetarea sediilor celor doua ministere, pe 9 februarie, si declansarea grevei generale pe termen nelimitat, din 12 februarie, daca nu se ajunge la o intelegere cu autoritatile statului.
Revendicarile protestatarilor – ne-a informat, de la Sindicatul Primos Moinesti, Marilena Dirlau – au la baza cinci motive. Diminuarea pe anul 2010 a veniturilor salariatilor din administratia publica locala, raportat la decembrie 2009, si iminentele disponibilizari in masa din administratia publica locala sint primele doua motive. Sindicalistii mai spun ca Ordinul nr. 32/42 din 2010 subordoneaza autoritatile locale unor structuri ale administratiei centrale si supune actele administrative ale primarului si presedintelui consiliului judetean unui control in afara legii si constitutiei. De asemenea, neaga autonomia locala financiara si organizationala si principiul negocierii colective si al neretroactivitatii legii si instiga la nerespectarea contractelor colective de munca, legal incheiate si inregistrate, a legii si a statului de drept. Ordonanta de guvern 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar contrar insati legii si contrar imperativului retinut de Curtea Constitutionala in urma controlului de constitutionalitate, ca nici un angajat sa nu cunoasca vreo diminuare a salariului brut de care a beneficiat in luna decembrie 2009, aduce anumite restrictii si masuri care conduc la reducerea veniturilor salariatilor din administratia locala. La fel, proiectul de lege privind normativele de personal incalca flagrant principiile internationale si constitutionale ale autonomiei locale si descentralizarii administratiei publice locale, iar prin raportarea la un singur criteriu, cel al numarului de locuitori, fara a tine cont de realitatile economice si sociale, nu face decit sa demonstreze inca o data necunoasterea si dezinteresul Executivului referitor la acest sector. Ultimul motiv invocat vizeaza neconsultarea factorilor sociali in domeniile salarizarii si reducerilor de personal, precum si nepreluarea niciunei propuneri si a niciunui amendament formulat de FNSA.
Lasă un răspuns