Activitatea la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau a fost puternic tulburata in cursul diminetii de ieri, cind zeci de ingrijitori si infirmiere au refuzat sa mai intre la lucru. Acestia acuza conducerea unitatii medicale de neacordarea maririlor de salarii de la 1 iulie, asa cum li s-a promis, in conditiile in care veniturile lor sint, si asa, extrem de mici. In plus, sustin infirmierele, nu li se acorda sporuri, desi lucreaza in acelasi mediu ca si asistentii medicali si medicii. Mai mult, acestea afirma ca si-au depasit atributiile din fisa postului, asistentele impunindu-le sa faca activitati care nu tin de competenta lor. „Aici, la noi, este mafia! Infirmierele si ingrijitorii duc greul spitalului”, strigau oamenii. „La asistente si medici le-au dat cu 30% mai mult la salarii, noua nu ne acorda nici macar sporuri de toxicitate”, a declarat Maria Prepelita, ingrijitoare in cadrul SJU Bacau. Atit infirmierele, cit si ingrijitorii sint revoltati pentru ca, dupa 20 de ani vechime, zic ei, au un venit de 5-6 milioane de lei pe luna. Angajatii care au declansat ieri greva spontana ameninta ca, daca nu se va tine cont de doleantele lor, nu vor mai intra in sectii trei zile.
„Salariile protestatarilor sint cele maxime”
Conducerea SJU Bacau afirma ca infirmierele si ingrijitorii nu au dreptate, cel putin in ceea ce priveste salarizarea. „Acestora li s-a acordat salariul maxim pe grila de salarizare, de la 1 august, conform Ordonantei 17 din 20 ianuarie 2008. De altfel, sintem printre putinele spitale din judet care au aplicat maximul prevazut in grila”, a declarat Natalia Jicmon, purtatorul de cuvint al SJU Bacau. Acelasi lucru au declarat si directorul medical al unitatii si liderul Sindicatului SANITAS – SJU Bacau. „Ceea ce a deranjat este ca s-a obtinut plata salariilor la nivel de clinica universitara, pentru spitalele judetene, ceea ce a dus la o crestere de pina la 30% a veniturilor personalului medical. Este vorba insa de medici si asistentii medicali, si nu de personalul auxiliar care nu este inclus in actul medical propriu-zis”, a afirmat Aurel Cretu, liderul SANITAS-SJU Bacau. „Oamenii si-au aratat nemultumirea pentru ca, pe buna dreptate, salariile lor sint la limita subzistentei. Sint insa incadrati conform legii, cu salariul maxim. Greva lor este o poveste frumoasa, un drept constitutional, dar nu trebuie sa afecteze patul bolnavului. Daca vor sa intre in greva, vor trebui sa urmeze pasii legali, nu cred, totusi, ca se va ajunge aici, nemultumirile lor facind cel mult, obiectul unui conflict de interese”, a mai spus Cretu.
Referitor la reclamatiile infirmierelor la adresa asistentelor medicale, liderul sindical a apreciat ca, este posibil, „ca peste tot”, sa existe „un transfer tacit de atributiuni, liber consimtit”, dar ca e vorba de sarcini pentru care nu e nevoie de pregatire de specialitate pentru a fi indeplinite. „Va trebui sa analizam situatia la nivel de sectie, sa vedem concret care-si face treaba si care nu, iar cine nu-si face treaba va suporta consecintele, conform legii”, a declarat si Natalia Jicmon, purtatorul de cuvint al SJU Bacau. Dintre cei 1.680 de angajati ai SJU Bacau, 406 reprezinta personal auxiliar.
Lasă un răspuns