• spectrul șomajului îi sperie pe cei mai mulți dintre ei • majoritatea visează să muncească în străinătate
Tinerii care peste cîteva luni vor părăsi liceele sînt complet debusolați în ce privește viitpoarea carieră. La Liceul „Henri Coandă” a avut loc în cursul zilei de ieri o întrunire între reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău și elevii claselor a XII-a. Tinerii au putut discuta cu un consilier de specialitate despre tot ceea ce îi frămîntă, în special despre șomaj, care pare că-i sperie cel mai tare. „Ce șanse avem să ne găsim un loc de muncă?”, „Cum vom fi platiți dacă nu vom avea decît bacalaureatul sau nici măcar acesta?”, „Vom primi șomaj dacă nu am «bacul» luat?”, „În ce meserie să mă specializez ca să nu devin șomer?”, „Care sînt cele mai bine plătite meserii?”, sînt doar cîteva dintre problemele care îi preocupă pe tineri. O parte dintre ei a ales să urmeze o facultate.
Consilierul le-a aflat opțiunile și le-a explicat dacă ceea se caută sau nu pe piața muncii. „Opțiunile lor sînt, în general, solicitate de agenții economici, lucru ce demonstrează că unii sînt capabili să se orienteze. Alții au, însă, nevoi de sfaturi pentru a fi îndrumați spre o meserie solicitată de angajatori”, este concluzia la care a ajuns Smaranda Enache, inspector de specialitate la compartimentul Informare și Consiliere pentru Carieră din cadrul AJOFM Bacău. Alina Afrăsînoaie termină în vara aceasta profilul matematică – informatică. „Îmi doresc să lucrez în turism. E o meserie frumoasă, mai ales pentru o fată și, din cîte am văzut eu, în turismul românesc se vor cîștiga bani, pentru că se investește aici”, ne-a explicat Alina. Cei mai speriați de șomaj sînt, însă, tinerii care nu intenționează să urmeze o formă de învățămînt superioară. Dragoș Dochia termină și el anul acesta 12 clase. El s-a arătat foarte interesat de posibilitățile de calificare pe care le oferă Agenția, dar se gîndește serios la un loc de muncă în străinătate.
Smaranda Enache le-a explicat viitorilor absolvenți că bacalaureatul are un rol decisiv în carieră. Liceenii în an terminal au mai fost informați că, după finlizarea studiilor, au la dispoziție 60 de zile pentru a-și căuta un loc de muncă sau pentru a se înscrie la o altă formă de învățămînt. După acest termen, ei se vor putea adresa AJOFM Bacău și vor primi, pentru o perioadă de șase luni, indemnizația de șomaj. Tinerilor li s-a explicat modul în care trebuie să își întocmească dosarul de șomaj sau cînd este indicat să își găsească un loc de muncă în perioada facultății. Întîlnirea cu tinerii de la Henry Coandă face parte din programul de consiliere „De la școală la viața profesională, spre carieră”, prin care reprezentanții AJOFM au luat contact cu absolvenții din mai toate liceele județului. (C.T.)
Lasă un răspuns