In ziarul „Timpul” din 16 iunie a.c. a aparut articolul „Ofensiva „pozitivilor””, care ne pune la curent inca de la inceput despre o asa – zisa schimbare in politica guvernarii comuniste de peste Prut: „În mai putin de o saptamina, presa autohtona a cunoscut niste evolutii de care nu i-a fost dat sa vada de multa vreme. Cea mai spectaculoasa, bineînteles, este viteza cu care autoritatile de stat – citeste: presedintele Voronin – au reactionat la doleantele ziaristilor. Dar ce ziaristi! Si ce doleante! Cititi si (nu) va minunati”.
In continuare se pate citi: „Pentru ca nu am vrut sa-i asigur presedintelui comunist un fond democratic, noi, dar si alti colegi din presa independenta, n-am mers la palat (…) Cei care si-au calcat pe inima si s-au dus, s-au pomenit însa figuranti într-o varianta extinsa a emisiunii poetului Ciornei de la televiziunea prezidentiala NIT”.
De fapt, in cadrul discutiilor, presa a fost categorisita in jurnalisti „pozitivi” si „negativi”. Ba, un jurnalist „pozitiv” a propus unele masuri „de rationalizare” si – chipurile – „judicioase”, cum ar fi „inchiderea vreunui jurnal”. (!)
Pentru a diviza cit mai mult presa, s-a propus ca 12 iunie sa fie instituita ca o zi profesionala a jurnalistilor, chiar daca pe 3 mai se sarbatoreste Ziua Mondiala a Libertatii Presei. In articol se comenteaza: „Faptul ca (…) prin instituirea unei noi sarbatori de acest gen, breasla va fi si mai divizata, nu conteaza (…) pentru guvern”.
Dar, de ce guvernarea comunista doreste atit de mult divizarea presei si sa se mentioneze public existenta termenilor de „jurnalist pozitiv” si „jurnalist negativ”? Raspunsul este ca basarabenii se gasesc in „prag de alegeri parlamentare, care deja s-au anuntat singeroase si zoioase”, iar presedintele Voronin sta – asa cum s-a autodefinit in limba rusa – de „caraul”, adica de „santinela” (la interesele partidului comunist).
Iata, asadar, ca presedintele Voronin vorbeste pe „moldoveneste” (in opinia sa) despre „jurnalisti negativi”, in timp ce, pe romaneste, la aceeasi categorie profesionala, un presedinte roman reclama existenta unei „anumite parti a presei”.
DORU CIUCESCU
Lasă un răspuns