Laitmotivul sub care s-a petrecut plecarea Științei spre Constanța a fost „Se poate!”, toți băcăuanii având în minte jocul extrem de echilibrat din finala Cupei României. Reamintim, a fost 45-44 pentru HCM Constanța, după 20 de minute de prelungiri și executarea a 25 de lovituri de la 7 m. În plus, Știința trecuse ușor de Pandurii Tg. Jiu, în prima etapă a play-off-ului, și părea în formă.
Pe terenul de la Constanța, presupusa egalitate de forțe a dispărut, lăsând loc unui dezastru pentru oaspeți. Știința a jucat foarte prost pe ansamblu. Doar începutul meciului a fost echilibrat (4-4), după care Constanța a trecut la conducere. Totuși, Știința a intrat la vestiare cu un deficit rezonabil, care dădea loc de speranțe. În repriza secundă însă, greșelile s-au înmulțit în dreptul formației băcăuane. Au fost numeroase forțări în atac, pase aiurea, oameni pierduți din marcaj, pași și, colac peste pupăză, două aruncări de la 7 m ratate, una de Bondar, cealaltă de Da Silva. De partea cealaltă, Constanța a izbutit să iasă din jocul încâlcit și presărat cu faulturi al primelor 30 de minute, desprinzându-se din ce în ce mai clar. Pe deasupra, publicul constănțean – unul de joasă factură -, a izbutit să timoreze formația băcăuană, prin scandări scabroase, huiduieli gratuite și chiar scuipând banca de rezerve a oaspeților. Ploaia de salivă a întins la maximum nervii celor de la Știința. Două greșeli de arbitraj în favoarea constănțenilor au făcut ca managerul Puiu Ciobanu să explodeze, să primească cartonaș galben, iar apoi să ceară retragerea echipei de pe teren. Mult mai lucid, antrenorul Eliodor Voica a îndemnat la calm, iar meciul s-a reluat. Ulterior, Puiu Ciobanu a declarat că reclamase prezența în spatele porții băcăuane a stafului administrativ constănțean (în frunte cu președintele Nurhan Ali), care făcea presiuni asupra adversarilor și arbitrilor. În paranteză fie spus, la fel a procedat patronul echipei feminine de volei a lui Dinamo, Marian Ștefan, dar asta n-a împiedicat-o pe Știința să ia titlul. Mai trebuie precizat că, pe ansamblu, arbitrajul a fost corect. Greșelile, chiar dacă au fost cu trei-patru mai multe în favoarea gazdelor, nu puteau cauza o diferență de scor atât de mare.
Meciul s-ar fi putut încheia cu un un gol al lui Da Silva, dar brazilianul a aruncat pe mijloc, iar Popescu a deviat peste poartă.
Trăgând linie, jocul ofensiv al Științei, lipsit de orizont și eficiență, a fost factorul care a postat Constanța la un pas de titlu. Această diferență de 9 goluri este, practic, imposibil de recuperat în retur. Singura șansă a băcăuanilor, și aia extrem de firavă, ar fi ca Turda să o învingă de două ori pe HCM și să piardă de două ori cu Știința, iar noi să câștigăm returul cu Constanța.
– Marcatori pentru Știința: Fenici 4, Bondar 4, Rusia 3, Ghiță 2, M. Bujor 1, G. Bujor 1, Da Silva 1, Johannson 1, Păunică 1.
– Următoarea partidă din T3 va fi Turda – Constanța, pe 11 mai; pe 14 mai se va disputa meciul Știința – Turda. (Peter KELMANN)
FOTO: VICTOR EUGEN VERMAN
Lasă un răspuns