Federatia Europeana de Handbal (EHF) a stabilit modul de desfasurare al noii Cupe EHF, cea care rezulta din comasarea fostei EHF cu Cupa Cupelor. Concret, la masculin, vor participa 55 de formatii din 38 de tari. 36 dintre acestea vor juca in primul tur eliminatoriu, pe 8 si 15 septembrie. Printre acestea se afla medaliata cu bronz din România, HC Odorhei, care este in prima urna valorica a fazei, alaturi de formatii apreciate in ultimul timp sau care au un palmares stralucit, precum Maribor Branik (Slovenia), Sporting Lisabona (Portugalia) sau Borac Banja Luka (Serbia). Nici urna secunda nu este lipsita de echipe respectabile, precum Benfica Lisabona (Portugalia), Bern Muri (Elvetia), Stal Mielec (Polonia).
Stiinta Municipal Dedeman Bacau are liber in primul tur, urmând sa evolueze din al doilea, pe 14 si 21 octombrie. In aceasta faza sunt calificate 18 din primul tur, cinci formatii provenite din calificarile pentru Champions League (teoretic ar putea fi si HCM Constanta, printre ele), plus 12 formatii cu coeificienti EHF medii, dintre care unele extrem de bine cotate, sa le amintim doar pe Cimos Koper (Croatia, sfert finalista in Liga Campionilor), Snejinsk (Rusia), Vojvodina Novi Sad (Serbia), Tatabanya (Ungaria) si Vardar Skopje (Macedonia). Din fericire, Stiinta nu va evolua contra niciuneia dintre cele amintite la urma, dar este posibil sa o intâlneasca pe HC Odorhei.
Daca va trece de aceasta faza, Stiinta va avea o stacheta ridicata in turul 3, saisprezecimile (24 noiembrie – 1 decembrie), unde celor 18 formatii ramase li se vor adauga alte 14, cu statut de favorite, deci de neocolit: 3 din Germania (Frisch auf Goppingen – detinatoarea trofeului, Rhein-Neckar Lowen si Magdeburg); 2 din Spania (BM Aragon si La Rioja); una din Franta (Nantes); 8 din grupele Ligii Campionilor (din nou ar putea fi HCM Constanta printre ele).
Cele 16 formatii ramase se vor imparti in patru grupe, dintre care se vor califica mai departe 6 formatii, care vor disputa o faza eliminatorie. Cele trei câstigatoare, plus o echipa din faza grupelor (care isi va asuma organizarea turneului final) vor forma careul de asi ce-si va disputa trofeul pe 18 si 19 mai.
Pe 24 iulie, când va avea loc tragerea la sorti la sediul EHF de la Viena, traseul tuturor formatiilor va fi cunoscut in mare parte, necunoscuta tinând de ceea ce se va intâmpla in preliminariile si grupele Ligii Campionilor.
Tragând linie, se vede ca Stiinta are in fata un filtru extrem de dens, faza cea mai grea fiind turul 3 preliminar, in care va juca impotriva unei favorite. Estimam insa ca ne vom bucura de cel putin patru partide in EHF, cu mari sanse ca in doua, cele de pe 14 si 21 octombrie, Stiinta sa fie invingatoare. Mai este de precizat ca nu exista posibilitatea unei continuari din EHF in Challenge Cup, asa cum este din Liga Campionilor in EHF.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns