• administratorii de asociații trebuie să depună garanții uriașe, iar acest lucru va fi greu de pus în practică • administratorii pot jongla în continuare cum vor cu banii locatarilor • deciziile luate de asociații pot fi puse în aplicare doar dacă jumătate plus unu dintre proprietari au fost de acord, un lucru aproape imposibil de realizat
Administrațiile publice locale sînt bombardate de ceva vreme cu tot felul de solicitări venite din partea Guvernului, a căror principală grijă pare să fi devenit buna funcționare a asociațiilor de proprietari și găsirea modalităților de reducere a facturilor exorbitante la plata întreținerii. Numai că toate aceste acte care ar trebui să pună ordine în asociațiile de proprietari produc mai mult haos. După numai cîteva luni de la adoptarea Hotărîrii de Guvern nr. 400, Executivul vine acum și modifică acest act legislativ cu o serie de prevederi care, însumate, aproape că le depășesc pe cele conținute în hotărîrea inițială. Aceste ultime completări anulează, practic, o bună parte dintre prevederile conținute de vechiul act legislativ. „Nu o dată am spus că cei care întocmesc aceste acte legislative nu prea iau în calcul și modalitățile efective prin care respectivele prevederi pot fi și puse în practică”, a spus nemulțumit Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău.
Noua hotărîre obligă consiliile locale să organizeze compartimente specializate pentru problemele locatarilor în scopul sprijinirii proprietarilor pentru înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Acest lucru se cere, deși primăriile se plîng de lipsa oamenilor. Dumitru Popa a acuzat și obligativitatea ca deciziile asociațiilor să fie luate cu acordul Adunării Generale a asociației. „Asta ar însemna ca cel puțin jumătate plus unul din membrii asociației să fie adunați într-un singur loc și, în plus, să mai și fie cu toții de acord cu problema luată în discuție. Dacă luăm în calcul o asociație cu 500 de locatari, ar însemna că la o astfel de adunare ar trebui să participe cel puțin 250 de locatari. Aș vrea să văd și eu cîte săli din Bacău pot găzdui la un loc atîția oameni”, spune, sceptic, secretarul Popa.
Administratorii trebuie să depună garanții materiale și morale
Ca și cum toată această bulibășeală nu era suficientă, noul document emis de Guvern vine și cu alte cerințe aproape imposibil de îndeplinit. Astfel, consiliile locale vor constitui, prin hotărîre, o comisie de atestare care va examina persoanele fizice propuse de Adunările Generale ale asociațiilor de proprietari pentru administrarea imobilelor. Pot fi atestate ca administratori de condominii numai persoanele care au capacitate deplină de exercițiu, prezintă garanții morale pentru îndeplinirea corectă a obligațiilor ce le revin. În plus, calitatea de administrator nu se obține decît cu recomandarea președintelui comitetului executiv al asociației de proprietari. Atestatul de administrator va fi eliberat de Consiliul local pentru o perioada nedeterminată. Administratorii imobilelor vor fi obligați să prezinte garanții morale, materiale și profesionale care să fie acceptate de proprietarul clădirii sau de reprezentantul acestuia, precum și o garanție financiară suplimentară, care să nu depășească valoarea medie a cheltuielilor lunare ale imobilului. Garanția va fi constituită în maxim șase rate lunare și va fi depusă în contul bancar al asociației de proprietari, putînd fi restituită, împreună cu dobîndă aferentă, la încetarea contractului de administrator. Desigur, dacă acesta nu a cauzat imobilului nici o pagubă sau cînd paguba a fost acoperită integral. Rămîne de văzut cîți administratori își vor putea permite să asigure aceste garanții materiale pentru a-și putea menține slujba pe care o dețin. Dacă ar fi să luăm drept exemplu administratorul unui bloc în care locuiesc doar zece familii, ar însemna că, la o minimă medie lunară de un milion de lei cheltuieli de întreținere pentru fiecare familie, valoarea cheltuielilor lunare s-ar ridica la zece milioane de lei.
Administratorii pot face ce vor cu banii oamenilor
Nicăieri în textul legislativ nu se precizează, însă, ce se întîmplă în cazul persoanelor care au în administrare mai multe imobile. Dacă prevederile noul act normativ vor fi aplicate cu strictețe, administratorii asociațiilor actuale vor trebui să scoată din buzunar sute de milioane de lei pe care să le depună drept garanție. În plus, nicăieri nu se precizează ce se va întîmpla cu acești bani în condițiile în care ei sînt depuși la bancă în contul asociației. „În materie de gestionare a banilor, în asociațiile de proprietari există un întreg haos. Dezordinea cea mai mare este legată de faptul că administratorii de asociații au mînă liberă să facă deturnări de fonduri. Un locatar care își plătește lună de lună cheltuielile la întreținere are surpriza să afle că banii pe care i-a achitat pentru căldură, să spunem, se duc pentru plata apei reci consumate de cei care nu și-au achitat cu lunile facturile la întreținere. Ori acest lucru nu este altceva decît deturnare de fonduri, care ar trebui verificată fie de Parchet, fie de însăși locatarii care l-au numit pe acel administrator”, este de părere Dumitru Popa. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns