Cum deja banuiam, reconstructia caselor distruse de inundatii da batai de cap autoritatilor. Spuneam – in urma cu vreo doua saptamini – ca sint foarte curios cine se va implica in aceste lucrari. Iata ca logica „tunarilor” din economia romaneasca functioneaza ireprosabil. Constructorii „abonati” pina acum la contracte pe bani publici – drumuri cirpacite, scoli reparate de mintuiala, instalatii termice improvizate – au disparut prin papusoi! Spun ca oferta guvernamentala pentru manopera unei case cu doua camere este prea mica. O suta de milioane de lei vechi (cit primesc pentru o astfel de locuinta) nu acopera – spun ei! – cheltuielile firmelor. Asa o fi, insa calculele tehnice ii contrazic. De fapt, profitul este prea mic, iar patronii invatati sa-si burdusesca teschereaua in relatia cu Statul sint nemultumiti.
Exista voci care sustin ca avem de-a face si cu o strategie politica. Antreprenorii controlati de partidele din opozitie ar fi indemnati sa nu se bage in „afacere”. Astfel, primariile si prefecturile din judetele afectate s-ar trezi in fata imposibilitatii de a contracta lucrarile urgente de refacere a caselor luate de viituri. In noiembrie, in plina campanie electorala, Guvernul va deveni victima sigura pe motiv ca nu a fost in stare sa reconstruiasca localitatile inundate. Degeaba exista materialele achizitionate de pe Bursa de Marfuri, degeaba exista banii pentru manopere, daca nu avem firme de constructii. Deja i-am auzit pe unii patroni spunind ca au contracte in derulare, cu termene extrem de „strinse” si ca le lipseste forta de munca pentru noi santiere. Poti sa-i contrazici?! Realiatatea se dovedeste a fi crunta, mai ales pentru cei care au ramas sub cerul liber in prag de toamna…
Si tot in categoria „confuziilor si aberatiilor de partid si de stat” se inscriu si reactiile unor sinistrati. Aflam ca batrina careia Presedintele tarii i-a reconstruit casa (singura din Saucesti care este aproape gata…) este nemultumita: casa ei avea trei camere si niscaiva dependinte, in vreme ce pomana de la autoritati are doar doua incaperi! Niste vecini ridica si ei o problema: in curte aveau doua case si o bucatarie pe care apele le-au sters de pe fata pamintului. Oamenii – saraci cu duhul – nu inteleg de ce li se reface doar o locuinta… Primarul – daca ar fi mai istet decit alegatorii lui – ar trebui sa le spuna ca, in mod normal, nici casa primita gratis nu se justifica. Guvernul, minat mai ales de strategiile electorale, a promis refacerea proprietatilor private din bani publici. Sinistratii au inteles ca au dreptul la tot ce le-au luat apele. N-ar fi rau sa ceara si niscaiva biciclete, gaini si capre, vreo roaba, niste carute, pluguri, sape si – musai! – citeva „mileuri” precum cele care erau pe televizoarele pierdute pe piriu… Nici nu le trece prin cap ca nu are importanta daca au fost doua sau trei case intr-o curte! Pomana Statului are menirea sa le asigure un adapost si-atit. In mintea romanilor, ajutorul guvernamental a devenit un fel de obligatie a societatii fata de cei care nu si-au pus vreodata problema responsabilitatii fata de proprietatea lor. Confuzia si indolenta vor continua sa incetoseze mintile oamenilor pina cind va avea cineva curajul sa spuna ca s-au terminat pomenile si scutirile de impozite… Poate in secolul viitor, pe meleagurile mioritice, treburile vor fi puse in ordinea lor fireasca…
Lasă un răspuns