– starea rafinăriei l-a impresionat pe magnatul din Vest u intențiile acționarului majoritar au fost răstălmăcite în diferite cercuri de discuții – Rafo vrea să revitalizeze și două instalații din Rafinăria Dărmănești
Petru DONE
Acționarul majoritar al societății Rafo Onești, Iakov Goldovskyi, a vizitat, miercuri, 10 octombrie, rafinăria împreună cu un „magnat” din zona de vest a Europei. Vizita a avut loc în contextul în care acționarul majoritar anunțase că în circa zece zile se va opri la una dintre cele trei variante pe care le-a găsit în legătură cu situația în care se află, de cîțiva ani, Rafo: cofinanțarea cerută în Programul de modernizare a instalațiilor pentru ca statul român să acorde garanția necesară contractării unui credit bancar, găsirea unui investitor-partener în programul de modernizare sau, in extremis, vînzarea rafinăriei. Magnatul occidental ar putea fi partenerul căutat de proprietarii rafinăriei.
„Este vorba de un greu om de afaceri – ne-a declarat liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian -, interesat efectiv să investească în domeniul energetic, respectiv într-o rafinărie cu potențial mare de dezvoltare inclusiv a sectorului de petrochimie. Investitorul a rămas plăcut surprins de modul cum arată unitatea și de proiectul care urmează a fi implementat. Discuțiile finale se vor concretiza la Moscova și la Viena”. Liderul sindicatului consideră că, la modul concret, administrația și acționarul de la Rafo au început numărătoarea inversă cu privire la deblocarea unor resurse financiare necesare implementării proiectului de modernizare și speră ca în cel mai scurt timp număratoarea să fie oprită și să înceapă lucrările.
Pentru că asupra acestor intenții ale acționarului Rafo au apărut, deja, unele răstălmăciri, Ion Marian, care este și consilierul de imagine al societății din Onești, a ținut să facă, pentru ziarul nostru, o nouă radiografie a variantele de lucru la Rafo, în această etapă. Iată-le:
- accesarea creditului de 330 de milioane de euro, în baza garanției de stat. Acționarul majoritar susține că a avut, are și va avea suma necesară, de 20% din valoarea totală a creditului, fiind dispus să o pună în joc dacă are convingerea și garanția că statul român va acorda garanția imediat, garanție care se pare că la modul practic va fi greu de acordat sau, dacă se acorda, procesul va dura mult și nimeni nu știe dacă la Comisia Europeană se va accepta solicitarea Guvernului României, avînd în vedere ce se întîmplă, acum, la Oltchim cu privire la acordarea unei soluții de finanțare;
- atragerea unor investitori pentru a intra în parteneriat cu Rafo (respectiv cu Petrochemical Holding, acționarul majoritar) care dispun de resurse financiare și nu au nevoie de garanții de stat. Pînă astăzi sînt nominalizate trei grupuri financiare;
- posibilitatea ca un grup financiar, grup care a avut întîlniri cu reprezentanții Rafo, să finanțeze proiectul Rafo, dar care așteaptă în aceste zile de la administrația rafinăriei, pe lîngă proiectul de modernizare-investiții și un plan de afacere;
- accesarea unei linii reduse de finanțare în limita a 50 – 70 de milioane de euro pentru implementarea primei etape de investiții, fără instalația de Cocsare, dar cu includerea pornirii instalației de bitum și la DAV din Rafinăriei Dărmănești, variantă de lucru care se poate pune în aplicare dacă nu se realizează una dintre variantele anterioare.
„Pentru evitarea unor restructurări – ne-a mai informat liderul sin dicatului Rafinorul -, președintele Consiliului de Administrație – director general, Miroslav Dermendjiev, a anunțat că vrea ca în cel mai scurt timp să pornească două instalații din Rafinăria Dărmănești, care ar necesita, pe producție, circa 150 de salariați și care ar aduce unele venituri suplimentare, cumulat cu implicarea salariaților în realizarea unor proiecte de construcții-montaj în Rafo.
Asupra dezinformărilor apărute, deja, în presă ori în alte medii, cu privire la proiectele de la Rafo, așa cum au fost prezentate de Ion Marian, dar și asupra altor aspecte privind activitatea și proiectele de la Rafo, vom reveni.
neamtzu a zis
sa de-a DUMNEZEU sa se rezolve ceva si asta cit mai repede ,Onestiul ii mort fara industrie[bineinteles ca ma refer la locuri de munca].Cred ca asta-i parerea a peste 20mii de locuitori ai orasului.SUCCES DEPLIN!