Ieri a fost semnat contractul de finanțare europeană a unui proiect de 3,5 milioane de euro în acest scop. Este singurul proiect de acest fel din județul Bacău.
Petru DONE
Autoritățile locale din comuna Mărgineni au semnat ieri, 2 octombrie, cu reprezentanții Ministerului Economiei, contractul de finanțare a proiectului „Realizarea iliminatului stradal prin utilizarea energiei solare”. Pe contract au fost depuse semnăturile secretarului de stat Maricel Popa și a primarului Maricel Șolot. La eveniment au mai fost prezenți președintele Consiliului Județean (CJ), Dragoș Benea, vicepreședintele CJ Ioan Floroiu și directorul general al Organismului Intermediar pentru Energie din minister, consilieri locali, parteneri în realizarea proiectului și jurnaliști.
Proiectul aplicat în Mărgineni are o valoare de aproape 15 milioane de lei (circa 3,5 milioane de euro, din care cofinanțarea comunei reprezintă numai 2%), este implementat prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice și urmărește realizarea iluminatului stradal prin utilizarea unui sistem de stâlpi echipați cu panouri fotovoltaice, lămpi cu LED-uri și acumulatori. Garanția acestui sistem de iluminat este de 15 ani și permite funcționarea sa până la cinci nopți chiar dacă afară este noros sau întunecat. Separat de aceste investiți, dar în același scop, Primăria Mărgineni a concesionat un teren în comuna Itești unor firme private, pe care se va realiza un parc de celule fotovoltaice, care vor produce energie electrică pentru Sistemul Energetic Național.
„Este – a precizat Maricel Popa – singurul proiect de acest fel din județul Bacău și ar trebui să fie un exemplu pentru toți primarii. Acesta va permite autorității locale să nu mai cheltuie câte 200 de milioane de lei pentru iluminatul public, pentru că va lua energia electrică gratuit, de la Soare. Este cea mai ieftină energie din lume și, în plus, beneficiem, în astfel de proiecte, de bani europeni.”
Proiectul a fost inițiat în anul 2010. Cei patru ani necesari pentru a se ajunge la semnarea contractului au fost considerați de Dragoș Benea dovada clară că în asemenea situații ne confruntăm încă serios cu birocrația structurilor statului. „Mă bugur că un primar din mediul rural semnează un proiect de finanțare europeană de 3,5 milioane de euro, pentru că în acest mediu este o nevoie mai mare de finanțare – a spus Dragoș Benea. Iar a aduce satul mai aproape de oraș, iată, nu este chiar un simplu slogan, ci un obiectiv în sine. Dar, aceasta este vestea bună: că avem un proiect de 3,5 milioane de euro. Vestea rea este că structurile statului se mișcă greoi în asemenea situații. Au trecut aproape patru ani să ajungem la momentul semnării proiectului de la Mărgineni și nu suntem decât la jumătatea drumului, pentru că urmează o etapă dificilă, licitația, în care trebuie să ai norocul să dai peste un constructor bun și să nu se depună contestații, care înseamnă, din nou, timp pierdut.”
Remarca președintelui CJ a stârnit o scurtă, dar vie, controversă cu secretarul de stat, care susținea că mișcarea greoaie în lansarea în aplicare a proiectelor nu ține de birocrație, ci de factori moșteniți din guvernările anterioare, de un intens joc de interese etc.
Dincolo de aceste realități, însă, investiția care se va înfăptui în Mărgineni a fost considerată, la vremea proiectării ei, un unicat în România. „Au mai fost investiții în iluminatul cu ajutorul enegiei solare – ne-a declarat proiectantul, inginerul Daniel Ciuche, administratorul societății de consultanță în finanțări europene Finance Proiect Bacău -, însă numai în orașele mari, pentru anumite zone de acolo. Dar pentru iliminatul public nu. Acum, în Mărgineni, iluminatul se va face pe circa 80 de kilometri de rețea, de la intrarea până la ieșirea din comună, pe firul șoselei naționale.”
Lasă un răspuns