• Amundala Kumbakisaka bin Useni a fost acuzat că a împrumutat de la cineva opt miliarde de lei și nu a mai returnat banii • zairezul spune că e nevinovat și că rezhizitoriul întocmit nu ține cont de rezultatele anchetei poliției
Omul de afaceri Amundala Kumbakisaka bin Useni, cetățean român de origine zaireză, care s-a ocupat o vreme de standurile de la Complexul Comercial Bistrița, a fost condamnat de un complet al Tribunalului din Bacău la opt ani de închisoare. Kumbakisaka este acuzat de înșelăciune, cel care l-a acționat în instanță susținînd că i-a împrumutat opt miliarde de lei. Kumbakisaka neagă însă orice acuzație care i s-a adus.
Kumbakisaka este acuzat că ar fi împrumutat opt miliarde de lei de la un om de afaceri băcăuan și că nu i-a mai restituit acestuia datoria. Nicușor Patrichi a declarat instanței că l-a cunoscut pe Kumbakisaka în anul 2000 și că, pînă la sfîrșitul anului, i-a dat acestuia cu titlu de împrumut sume mari de bani, în dolari, deoarece dorea să devină asociat în firma lui Kumbakisaka. „Mi-a promis că mă va lua asociat și că îmi va restitui banii în mod treptat. Pe 26 februarie 2001 mi-a dat o filă cec pentru opt miliarde de lei, dar banca a refuzat plata din lipsă de disponibil. Pe 7 martie am primit altă filă, cu aceeași valoare, dar situația a fost aceeași. Nu am încheiat nici un act pentru banii respectivi, deoarece am avut încredere”, susține Nicușor Patrichi.
Versiunea lui Kumbakisaka în fața instanței a fost, însă, cu totul alta și îl implică în toată această poveste și pe Dumitru Gheorghe, care, la vremea respectivă, era director economic la firma lui Patrichi și ținea contabilitatea la firma lui Kumbakisaka. „Nu-mi explic cum au ajuns acele file în posesia lui Patrichi. Eu nu am primit nici un ban, iar Patrichi a dat, pe 31 ianuarie, o declarație scrisă prin care se obliga să îmi aducă cele două cecuri”.
Chemat în fața judecătorilor, pe 6 februarie 2003, Dumitru Gheorghe a declarat că „la începutul anului 2001 am fost chemat la Sofimal, firma lui Kumbakisaka, și am completat la indicația sa o filă cec de opt miliarde, către Fenicom (n.r.- firma lui Patrichi). După cîteva zile, am completat una la fel. Știam că inculpatul are o datorie către Patrichi Nicușor, deoarece în cursul anului 2000 a împrumutat diverse sume de bani de la acesta”. Rechizitoriul Parchetului precizează că cea de-a doua filă cec a fost respinsă cu motivația „cec emis de un trăgător aflat în interdicție bancară”. Potrivit aceluiași document, expertiza contabilă a stabilit că suma totală a împrumutului ar fi de 195.021 dolari, din care s-au restituit 152.612 și ar mai rămîne 42.409 dolari, plus dobînda. Nicușor Patrichi a declarat însă că „sumele care intrau în contul societății mele nu aveau nici o legătură cu cele opt miliarde de lei, fiind rezultatul altor relații comerciale”.
Kumbakisaka susține că e nevinovat
Amundala Kumbakisaka susține că este nevinovat și că între rechizitoriul Parchetului și referatul de terminare a urmării penale al IJP există neconcordanțe. De asemenea, inculpatul consideră că expertiza contabilă nu a evidențiat nici o înșelăciune și că „cele două cecuri reprezentau o garanție de rambursare a împrumutului. Rechizitoriul nu a ținut cont de expertiza contabilă. În plus, o sumă atît de mare nu se dădea fără o asigurare solidă. Cecurile erau completate de Dumitru Gheorghe, nu de mine. În opinia mea, acest proces ar fi trebuit să fie unul civil, nu penal. Acest proces este o înscenare”, este de părere Kumbakisaka. După comunicarea sentinței, românul de origine zaireză ne-a declarat: „Eu nu am nici o vinovăție. Cecul semnat în alb era doar un gaj, pentru recuperarea unei sume, cum rezultă și din expertiza contabilă”. Avocatul lui Kumbakisaka a făcut apel la sentința dată de Tribunalul Bacău. (Codrin POP)
Lasă un răspuns