– proiectul poartă marca „Honey Wood”, un brand al omului de afaceri băcăuan Răzvan Cazacu
Petru DONE
Arhitectură futuristă, întâlnită de regulă numai în revistele de specialitate, confort asigurat inclusiv prin cele mai noi soluții tehnologice, zonă de spa, terase generoase, piscină acoperită și pereți întregi de sticlă, energie obținută exclusiv neconvențional și mult, mult verde. Așa poate fi descrisă, sumar, prima casă high-tech aflată în construcție în Bacău, integral ecologică. Ea aparține omului de afaceri Răzvan Cazacu, administratorul brandului de case pe structură de lemn Honey Wood, alintat cu deviza „Case inimoase”. Cu tot cu anexe, casa stă pe 500 mp, va costa în final circa 700.000 de euro și va fi, evident, cartea de vizită a afacerii cu case de lemn a omului de afaceri băcăuan. Răzvan Cazacu este constructor de case pe structură de lemn de mai bine de zece ani. Piața afacerii lui a fost, însă, până acum, numai Occidentul, zona clienților cu bani mai mulți, dar și cu o anume cultură privind modul de viață. Din primăvara acestui an – așa cum scriam la timpul potrivit -, Răzvan Cazacu a atacat și piața românească și a lansat oficial brandul Honey Wood.
– Cum au primit românii brandul Honey Wood, domnule Cazacu?
– Am fost plăcut surprins de reacția publicului, a pieței românești. Lansarea brandului s-a dovedit un subiect interesant și pentru presă, dar și pentru viitorii clienți. Se pare că tot mai multă lume este deschisă spre ecologie și spre noutatea pe care o oferă construcțiile noastre.
– De fapt, ce propuneți clienților, prin acest band?
– Propunem construcțiile pe structură de lemn. Credem că este o variantă foarte bună pentru viitorul care se anunță tot mai complicat din punct de vedere al încălzirii locuințelor, al eficientizării termice a caselor. Utilitățile se scumpesc tot mai mult. Noi promovăm casele de lemn pentru că au o izolație termică excepțională. Se face o economie de până la 75% la consumul de combustibil. E un lucru deja dovedit, avem clienți care cheltuie, iarna, circa 250 de lei pentru încălzirea cu gaz metan, la o suprafață de 250 mp. Apoi, casele de lemn au o rezistență foarte mare la cutremur, comparativ chiar cu structurile clasice, de cărămidă și beton. Cele de lemn, bine lucrate, rezistă până la nouă grade pe Richter. Alt avantaj este rapiditatea în execuție. Firma noastră proiectează și construiește o casă într-o zi, maxim două, iar la exterior o finalizăm în zece zile. Practic, clientul se poate muta acolo în următoarele 30 de zile. În plus, un asemenea proiect are trei componente ecologice: impactul foarte redus asupra mediului, materialele ecologice (lemn, vată minerală din rocă etc.) și izolația termică excepțională, care ajută reducerea cantității de bioxid de carbon eliberată în atmosferă din sistemele de încălzire.
Variante pentru toate buzunarele
– Cât costă o asemenea casă? În România cine și-ar putea-o permite?
– Noi am găsit, în Occident, o anumită piață. Dar o asemenea casă nu este doar pentru cei cu venituri peste medii. Sigur, nu oricine își poate permite o casă nouă, iar noi căutăm soluții pentru toate buzunarele, dar trebuie înțeles că prețul final este dictat de finisajele și instalațiile dorite, de toate elementele de construcție. Structura de lemn a casei este la fel. Statistic, noi am ajuns la concluzia că prețurile caselor noastre se încadrează între 450 și 600 de euro pe metrul pătrat. Casă la cheie! Sigur, la aceste cheltuieli se mai adaugă alte costuri.
– Aveți, în Moinești, o bază de producție, o fabrică de elemente prefabricate. Aduceți majoritatea materialelor din import. Lucrați proietul pe calculator și aveți propriile echipe de lucru.
– Ținem la calitate. Noi aducem 95% din materiale din Germania, în special lemnul, foarte bine uscat, în multe variante de secțiuni și lungimi, cu certificate de calitate și ușor de lucrat. Apoi, avem un soft de proiectare, din Germania, care analizează rezistența construcției, dar și finisajele, transferul termic și estetica. Fabrica are hale de circa 3.000 mp, unde pregătim 80% din suprafața pereților, montăm ferestrele și rulourile cu telecomandă.
Casa proprie, carte de vizită
– Cea mai bună reclamă la ceea ce faceți este, acum, propria dumneavoastră casă. Ce v-ați dorit, ce va ieși?
– Pe banii mei, vreau să arăt tuturor că se pot construi, din lemn, case deosebite, cu un nivel de tehnologizare foarte ridicat (hig tech) și arhitectura modernă, pentru clienți care dispun de bani. Am colaborat cu un grup de arhitecți din București. Casa, în sine, nu este foarte mare, dar adună multă suprafață cu anexele. Cred că cel mai important este tehnologia încorporată. Acoperișul este făcut din panouri fotovoltaice, care produc aproape 30 de Megawați pe an, iar o parte dintre panouri asigură și apa caldă, pentru piscină și zona de spa. Încălzirea casei, iarna, și răcirea vara sunt asigurate cu două pompe de căldură, pentru care s-au forat opt puțuri, la 100 m. Sistemul de ventilație climatizează foarte bine încăperile. Pe partea electrică, automatizarea este și ea avansată și va concentra toate comenzile într-o tabletă sau pe telefon. Sunt și camere video, la care eu pot interveni, de la distanță, tot cu telefonul. Contribuția excepțională a firmei noastre la această construcție este izolarea pereților.
– O casă asemănătoare urmează a fi construită cât de curând. Unde și cum?
– Avem un astfel de contract ca urmare a lansării brandului nostru și a promovării din media. Casa va fi construită la margine de București, într-o zonă rezidențială și va costa 130.000 de euro. Va fi tot o casă futuristă arhitectonic. Un proiect „cap de pod”, pentru noi, în zona București.
– Cum arată piața dumneavoatră din România, acum?
– Contactele sunt din diferite zone ale societății, din diferite medii sociale. Problema cea mare rămâne capitalul, finanțarea. Dar, am stabilit contacte cu câteva bănci, dintre care unele foarte interesate, deschise la colaborare. Am găsit soluții și prin Programul „Prima Casă”.
Ang a zis
Pretul mi se pare exagerat, asta chiar si in situatia in care terenul pe care este construita ar avea o suprafata mare. In mare parte e o casa din prefabricate din lemn, ceea ce ar trebui sa aiba un pret mai mic decat una construita prin materiale mai clasice al carui cost de constructie s-ar ridica mai mult.
Poate ar trebui sa mai existe si un alt ofertant pe piata caselor din prefabricate din lemn din Romania si preturile ar fi ceva mai mici.
Cazacu Razvan a zis
Sunt doua probleme de clarificat ca raspuns pentru dvs. :
In primul rand , casele din lemn nu sunt neaparat mai ieftine decat cele din structura clasica dar LA ACELASI NIVEL DE CALITATE !!
S-au creat multe prejudicii acestui tip constructii de catre asa zisi constructori de case din lemn care au preferat sa patrunda pe piata cu un pret foarte mic dar cu o calitate indoielnica rezultand constructii de un foarte slab nivel calitativ , de unde si prejudecatile care circula .
Noi tocmai asta vrem : sa demonstram ca se pot face constructii solide comparabile cu cele din caramida, de calitate foarte buna pe structura din lemn iar clientii sa fie bine informati si sa aleaga aceste case pentru ca sunt foarte bine izolate ,rezista la cutremur , sunt sanatoase , ecologice , rapide in executie …. nu neaparat pentru ca sunt mai ieftine.
Pretul pe metru patrat al unei structuri din lemn ” la rosu ” fara fundatie este aproximativ 180 euro comparativ cu 220 euro al unei structuri clasice , deci o diferenta foarte mica . Restul pana la pretul final sunt : fundatia , finisaje , instalatii , tamplaria exterioara/interioara ,invelitoare acoperisului – care sunt identice in ambele cazuri si care dimensioneaza pretul final al unei locuinte.
Referitor la pretul casei : este un proiect pilot care in primul rand doreste sa promoveze directiile care ar trebui sa preocupe constructorii dar si clientii deopotriva . Este o casa independenta energetic care isi va produce energia prin panourile fotovoltaice care vor acoperi tot acoperisul , subsolul ,120mp , este plin cu ” tehnologie ” de ultima ora : statii de tratare/purificare a aerului , pompe de caldura, dispozitive de automatizare controlabile de pe Ipad . Pretul final va depasi suma enuntata , dar este configurat de dotari si nu de structura din lemn.
f a zis
asa am pornit si eu in urma cu 3 ani „batman, batman”. noroc ca mi-a deschis cine trebuia ochii. acum stau bine mersi intr-o casa de caramida de 30, am etaj complet nu tavanu-n cap, vata minerala bazaltica de 10, inertie termica mare, incalzire pe lemne ca slava Domnului sunt pe toate drumurile, puffer cu automatizare pt confort boieresc, tripane cu profil serios (86mm), izolatie extrudat pe unde s-a putut, izolatie vata sticla in pod care se poate dubla-tripla oricand cu costuri ok. Mult discutata rezistenta la cutremur a caselor pe lemn ramane de vazut (adica nu cade de tot la 9 grade sau cum?), daca iti platesti impozitul la primarie in timpul marelui cutremur tot cu picioarele inainte te duc in supercasa ta superrezistenta…Ai o casa de lemn la vanzare la acelasi pret cu una de caramida+beton, ca si pe tine te-a costat cam tot atat, crezi ca o vei vinde vreodata?
uncas a zis
Casele din lemn se preteaza in zone muntoase si nepopulate au o utilitate de case de vacanta mai mult. Nu prea se incadreaza in arhitectura urbana .Au aparut tot felul de materiale superperformante atat pentru structura cat si pentru izolatie tocmai pentru a nu mai taia PADURILE!
Raman la parerea ca aceste case din lemn trebuie sa ramana case de vacanta si nu locuinte urbane .