• după ce au așteptat ani buni să primească o casă, mai bine de o sută de tinere familii de tineri din Bacău au preluat cheile apartamentelor din blocurile ANL de pe strada Bucegi fără să fie conectate la rețelele de alimentare cu gaz metan și curent electric
Blocurile cu cei mai tineri locatari din Bacău. Așa erau cunoscute pînă acum cele trei blocuri ANL de pe strada Bucegi din Bacău. De cîteva zile, însă, în loc să fie invidiate că s-au mutat în casă nouă, familiile care au primit repartiție în aceste blocuri au ajuns să fie compătimite. De mai bine de două săptămîni, cum se lasă întunericul, la ferestrele apartamentelor din aceste blocuri încep să sclipească zeci de luminițe. Sînt flăcările lumînărilor aprinse de cei care, după ce au așteptat atîția ani să primească o locuință, s-au mutat în apartamente înainte ca acestea să fie racordate la rețele de alimentare cu gaz metan și curent electric. În această situație se alfă peste jumătate dintre cele o sută de familii care au avut norocul să primească repartiție în aceste blocuri. Și-au făcut rost de pe la rude de butelii de aragaz ca să își poată găti cîte ceva, iar imediat ce se lasă întunericul se bagă în pat imediat, mai ales dacă s-a terminat și rezerva de lumînări. „Am stat atîția ani cu chirie, mai putem sta două-trei săptămîni fără lumină și gaz metan. De gătit gătim la butelie, iar noaptea, lumina mai pătrunde în casă și de la becurile de pe stîlpii din fața blocului”, spune Lenuța Cozma, în vîrstă de 33 de ani, una dintre proaspetele locatare ale noilor blocuri ANL. Cînd a auzit că a fost chemtată să își ridice de la primărie cheile de la casa cea nouă, Lenuța Cozma și soțul său ar fi fost în stare să facă cinste la tot orașul de bucurie. S-au uitat mai bine în buzunar și au amînat cinstirea pe altă dată. Aveau de plătit restanța de la întreținere și chiria la apartamentul în care stăteau pînă atunci. „Plăteam un milion și jumătate chirie. Cu cît mai dădeam și pe întreținere abia ne descurcam. Deocamdată, pînă mai crește cel de al doilea copil o să trăim numai din salariul soțului și din ce mai primesc eu pe concediul postnatal. Ca să mai așteptăm să se tragă lumina ar fi însemnat încă o lună de plată a chiriei. Ne-am făcut bagajele și ne-am mutat. Oricum, e super și așa. Apartamentul e mare, spațios, iar dacă ar mai avea și lumină și gaz ar avea tot ce îi trebuie”, ne mai spune Lenuța Cozma.
La fel de înțelegătoare s-a arătat și Petronela Chirilă, una dintre vecinele sale. „Stăm oricum, numai să fie casa noastră. Am înțeles că nu vom sta prea mult fără lumină și gaz, așa că avem răbdare”, ne sune și Petronela Chirilă. „Ni s-a promis că într-o săptămînă două o să avem și gaz metan și lumină. Pînă atunci stăm așa cum putem”, spune și Adriana Șerban, una dintre vecinele sale.
Viceprimarul Dragoș Benea spune că prea mult timp nu vor avea de așteptat proaspeții chiriași ai primăriei pînă cînd vor putea să își aprindă lumina în case. „De la începutul săptămînii viitoare vor începe lucrările de racordare la rețeaua de alimentare cu energie electrică și tot de atunci va începe și Distrigaz racordurile la gazul metan”, a dat asigurări Dragoș Benea. El a mai precizat, însă, că toate contractele cu Electrica și Distrigaz vor trebui semnate, individual, de fiecare locatar în parte. În plus, noii chiriași ai apartamentelor din cele trei blocuri ANL vor trebui să se constituie și în asociații de proprietari și să își desemneze un reprezentant pentru a încheia contracte cu furnizorii de utilități. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns