• anul acesta, ar trebui angajați 60 de tineri săraci sau orfani, însă firmele nu par deloc interesate • dezinteresul agenților economici este de neînțeles, fiindcă ajutorul pe care l-ar primi de la stat este substanțial
Orice încercare a statului de a-i determina pe patroni să angajeze tineri marginalizați n-a avut pînă acum, cel puțin în județul nostru, rezultate spectaculoase. În 2003 ar trebui angajați circa 60 de tineri sărmani sau proveniți din orfelinate, dar pînă acum doar 30 dintre ei și-au găsit un loc de muncă.
În mod firesc, firmele ar trebui să se înghesuie să angajeze acest gen de persoane. Asta grație avantajelor oferite de stat agenților economici care-i încadrează pe tinerii marginalizați. Surprinzător, însă, efectul este exact invers. Patronii nu vor să audă de tinerii sărmani. Reprezentanții Agenției Județene de Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) cred că două ar fi cauzele: patronii fie nu știu despre facilitățile oferite de stat, fie nu sînt tentați de aceste avantaje.
Legea 116, privind combaterea și excluderea marginalizării sociale, prevede sprijin financiar pentru patronii care angajeză tineri proveniți din familii sărace sau din centre de plasament. Tinerii între 16 și 25 de ani ar trebui să încheie cu AJOFM Bacău un contract de solidaritate, iar instituția să selecteze locurile de muncă oferite de patroni, și să încerce să-i plaseze pe aceste posturi.
Conform programului de măsuri active pentru diminuarea ratei șomajului din județul nostru, AJOFM trebuie să încadreze în acest an 60 de persoane defavorizate. Instituiția a reușit însă să ajute pînă acum doar 30 de tineri. „Peste o mie de patroni au fost înștiințați prin adrese sau cu ocazia organizării burselor locurilor de muncă organizate pînă acum. Ei nu au arătat interes pentru angajarea acestor persoane și obținerea facilităților”, ne-a declarat Claudiu Boangiu, purtător de cuvînt la AJOFM Bacău.
Conform legii, la încadrare, Agenția se angajează să ramburseze pentru tînărul angajat salariul de bază stabilit la data încadrării, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu net pe economie pentru o perioadă de minim un an și maxim doi ani. Dacă patronul îl ține pe angajat și după încheierea convenției, AJOFM va rambursa lunar o sumă reprezentînd 50% din indemnizația de șomaj cuvenită tînărului, dacă acesta ar fi fost concediat. Sprijinul se acordă pe minim șase luni și maxim nouă luni de zile, în funcție de perioada de cotizare pe care tînărul a avut-o la bugetul fondului de șomaj. Din cei 30 de tineri angajați deja, 14 lucrează primăria din Tîrgu Ocna. „Cele mai interesate de aceste facilități sînt consiliile locale, care au încadrat tineri la spații verzi și salubritate. Agenții economici care cunosc tineri în această situație și doresc să îi angajeze pot veni cu ei la noi, să încheie contractul de solidaritate”, a precizat Claudiu Boangiu. (C.T.)
Lasă un răspuns