Zeci de băcăuani nemulțumiți de relațiile cu șefii lor s-au plâns în acest sens, în luna februarie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).
În medie, două sesizări scrise pe zi au ajuns în atenția inspectorilor ITM, mai bine jumătate din totalul reclamațiilor vizând neplata drepturilor bănești de către angajatori, la timp și conform legii. Potrivit datelor furnizate de ITM Bacău, în intervalul 1-28 februarie, au fost înregistrate la instituție 61 de sesizări, 45 dintre acestea având ca obiect „neplata unor drepturi bănești precum salarii, bani pentru concedii de odihnă sau mediclae și diferite sporuri”. „Au existat și reclamații cu privire la încetarea abuzivă a contractului individual de muncă – a spus Dan Buftea, purtătorul de cuvânt al ITM Bacău -, sau cu privire la neacordarea preavizului de către angajator în cazul concedierii. De asemenea, am fost sesizați cu privire la refuzul unor angajatori de a încheia forme legale salariaților”.
În urma verificărilor întreprinse în teren atât ca urmare a sesizărilor, cât și în cadrul unor acțiuni tematice, ITM Bacău a aplicat, în luna februarie, amenzi de 175.600 de lei pentru abateri precum muncă la negru ori nerespectarea de către angajatori a legislației privind munca suplimentară sau repausul săptămânal al salariaților.
Numeroase sesizări vin însă, lunar, la ITM Bacău din partea unor cetățeni foști salariați ai anumitor societăți, aceștia reclamând refuzul foștilor angajatori de a le elibera diverse adeverințe privind derularea raporturilor de muncă între părți.
Lasă un răspuns